U Malaviju sedmično 1.000 slučajeva HIV-a

U Malaviju besplatnu antiretroviralnu terapiju prima oko 350.000 stanovnika, u odnosu na oko 5.000 stanovnika 2004. godine.

Malavi, AIDS, Virus, Zaraza, Edith Mkava, Terapija
Od oko 14 miliona stanovnika Malavija, HIV pozitivno je 11,8 posto [EPA - Ilustracija]

U Malaviju, u kojem je više od 10 posto stanovništva HIV pozitivno, svake sedmice se prosječno registrira oko 1.000 novih slučajeva zaraze virusom side, saopćava visoka zdravstvena zvaničnica te zemlje.

Edith Mkava, šefica odsjeka za ishranu, HIV i AIDS Ministarstva zdravlja Malavija, za pandemiju HIV-a u zemlji okrivljuje domaće stanovništvo, koje ne mijenja seksualne navike, čime se podstiče širenje zaraze, izvještava AFP.

Od oko 14 miliona stanovnika Malavija, HIV pozitivno je 11,8 posto, pa je, po riječima Mkave, potrebna hitna akcija kako bi se broj novih slučajeva zaraze virusom AIDS-a sveo na nulu.

U Malaviju besplatnu antiretroviralnu terapiju trenutno prima oko 350.000 stanovnika, prema svega oko 5.000 stanovnika u 2004. godini.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.