U Libiji uhapšeni otac i brat Salmana Abedija

Abedi se nedavno vratio u Veliku Britaniju iz Libije (AP)

Ramadan i Hashem Abedi, otac i mlađi brat osumnjičenog napadača iz Manchestera Salmana Abedija, uhapšeni su u Tripoliju u Libiji, potvrdila je libijska policija.

Hashem Abedi doputovao je u Libiju iz Velike Britanije 16. aprila. Policija vjeruje da je planirao “teroristički napad” u glavnom gradu Libije, potvrdila je antiteroristička policija za Reuters.

Hashem Abedi se sumnjiči da je povezan s grupom Islamska država Irak i Levant (ISIL), saopćio je policijski glasnogovornik.

Ranije je Ramadan Abedi, govoreći o Salmanu, koji je osumnjičen za samoubilački napad na koncertu u Manchesteru, rekao da je njegov sin nedužan.

Ramadan Abedi negirao je da je Salman povezan sa oružanim grupama ili napadom nu kojem je ubijeno 22 ljudi, javlja AP.

Abedi je rekao kako je razgovarao sa sinom prije pet dana, u vrijeme kada se mladić spremao za put u Saudijsku Arabiju, te da je „zvučao normalno“.

Ramadan Abedi, koji sada živi u Libiji, rekao je da je njegov sin posjetio Libiju prije šest sedmica.

„Ne vjerujemo u ubijanje nedužnih. To nismo mi“, kazao je on.

Dodao je kako je njegov drugi sin, Ismael, uhapšen u utorak ujutro.

Otac dobio politički azil

Prijatelj porodice Abedi rekao je za Independent da su Salman i Ismael Abedi ostali u Velikoj Britaniji kada su se roditelji vratili u Libiju, ali da su često posjećivali tu zemlju.

Salem Abedi je rođen i odrastao u Velikoj Britaniji, objavile su ranije britanske vlasti.

Independent javlja da je Ramadan Abedi pobjegao u Britaniju i zatražio politički azil 1993, nakon što su snage libijskog čelnika Muammara Gaddafija izdale nalog za njegovo hapšenje.

Guardian javlja da se Ramadan Abedi borio protiv Gaddafija u redovima Libijske islamske borbene grupe (LIFG), koju SAD smatra terorističkom organizacijom jer tvrdi da su njeni dijelovi povezani sa Al-Kaidom.

Akram Ramadan, koji se borio sa Ramadanom Abedijem u Libiji, rekao je za britanski list da je otac osumnjičenog napadača vjerovao u svrgavanje režima zbog kojeg su raseljene „hiljade njegove braće“.

Grupa Islamska Država Irak i Levant je preuzela odgovornost za samoubilački napad na koncertu američke pjevačice Ariane Grande u Manchesteru u ponedjeljak navečer.

Izvor: Agencije