U koje gradove ulaze Assadove jedinice

Turska ofanziva na sjeveru Sirije, koja je danas ušla u svoj šesti dan, dovela je do sinoćnjeg dogovora predstavnika kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) i vlasti u Damasku oko rasporeda sirijske vojske na sjeveru države.

Dogovor je već jutros stupio na snagu, pa su jedinice lojalne predsjedniku Sirije Basharu al-Assadu ušle u nekoliko gradova koji su blizu turskog napredovanja kod tursko-sirijske granice.

Velika brana i ISIL

Agencija Reuters prenosi, pozivajući se na sirijske državne medije, kako su sirijski vojnici ušli u grad Tabqa nedaleko od Raqqe.

Ovaj potez omogućio je povratak režimskih snaga u područje gdje se nalazi velika brana i hidroelektrana.

Reuters podsjeća kako su kurdski pobunjenici pri SDF-u, uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država, sedmicama vodili borbe da preuzmu Tabqu i obližnju branu iz ruku oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) 2017. godine.

Ista agencija, pozivajući se na podatke Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR), prenosi kako su snage režima ušle i u grad Ain Issa na sjeveru države.

Ovo je glavna linija fronta gdje su turske snage pokrenule ofanzivu prošle sedmice, podsjećaju.

Sirijska državna televizija je objavila snimke za koje navodi kako je riječ o ulaz u Ain Isuu gdje se vide okupljeni stanovnici koji iskazuju dobrodošlicu Vladinim jedinicama.

Strateški važan autoput

Treći veći grad u koji su ušle sirijske jedinice je Tal Tamer na sjeveroistoku države. Ovaj grad se nalazi na strateški važnom autoputu M4 koji se proteže od istoka ka zapadu države i za koji su turske snage objavile da se nalazi pod njihovom kontrolom od nedjelje.

Tel Tamer je 35 kilometara jugoistočno od Ras al-Aina, jedne od ključnih tačaka turske ofanzive, navodi Reuters.

Kurdska administracija na sjeveru Sirije u nedjelju navečer je objavila kako je postigla dogovor sa Vladom u Damasku o razmještaju sirijskih jedinica blizu granice sa Turskom kako bi se suprotstavili ofanzivi Ankare.

„Kako bi spriječili i suprotstavili se ovoj agresiji, postignut je dogovor sa sirijskom Vladom kako bi se sirijska armija mogla razmjestiti duž sirijsko-turske granice kako bi pomogli Sirijskim demokratskim snagama“, objavila je kurdska administracija.

U njihovom saopćenju se navodi kako dogovor „otvara put za oslobađanje ostalih sirijskih gradova koje je turska armija okupirala kao što je Afrin“, većinski kurdska enklava na sjeverozapadu.

Također, objavljeno je kako će sirijski Kurdi „dozvoliti Assadovim trupama da uđu u Kobane“.

Povlačenje Amerikanaca

General Ismet Sheikh Hasan, zvaničnik Kobanea, za rusku agenciju RT je kazao kako su sirijski Kurdi došli do dogovora sa Rusijom da dozvole ulazak Assadovih trupa u ovaj grad, kao i u Manbij.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kasnije kazao kako ne očekuje probleme sa Rusijom, te kako je turska vojska spremna, sa saveznicima, ući u Manbij.

Washington je u nedjelju objavio kako će povući svojih 1.000 vojnika sa sjevera Sirije zbog turske ofanzive, što je uz dogovor sa Kurdima velika pobjeda za Assada, navodi Reuters.

Dodaje se kako je sada sirijskim snagama omogućeno da uđu u pogranično područje od grada Manbija do Derika.

„Nakon što su Amerikanci napustili regiju i dali zeleno svjetlo za turski napad, mi smo bili primorani tražiti drugu opciju, a to je razgovor sa Damaskom i Moskvom da se nađe protivmjera ovim turskim napadima“, naveo je kurdski zvaničnik Badran Jia Kurd.

Izvor: Agencije