U Kairu uhapšen sin Mohameda Morsija

Abdullah Morsi je najmlađi sin svrgnutog predsjednika Mohameda (AP)

Egipatska policija pritvorila je najmlađeg sina svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija, objavili su njegova porodica i sigurnosni izvori.

Po Abdullaha Morsija policija je došla u njegovu kuću u predgrađu Kaira i odvela ga na ispitivanje, rekao je njegov brat Ahmed, uz opasku da će biti oslobođen u toku dana.  

Prema sigurnosnim izvorima, Abdullah je uhapšen pod optužbom da je širio lažne informacije u intervjuu koji je dao Associated Pressu prošle sedmice, a koje se odnose na hapšenje njegovog oca.

Bivši predsjednik, jedan od visokih zvaničnika zabranjenog Muslimanskog bratstva, iza rešetaka je od 2013. godine, kada ga je vojska koju je vodio sadašnji predsjednik Abdul-Fattah el-Sisi, nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine, zbacila sa vlasti.

Loši uslovi u zatvoru

Ahmed je Reutersu rekao da policajci nisu pokazali nikakav nalog za hapšenje njegovog brata, te da se on trenutno nalazi na ispitivanju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije bilo dostupno za komentar.

Abdullah je najmlađi od Morsijevo petero djece, a 2015. je osuđen na godinu zatvora zbog posjedovanja droge.

Mohamedov drugi sin Osama, također je u zatvoru.  

Abdullahovo hapšenje dolazi nekoliko dana nakon što je AP-u rekao da je zdravlje njegovog oca ugroženo zbog uslova u zatvoru, te da porodica rijetko dobija priliku da ga posjeti.

U izvještaju objavljenom ranije ove godine, britanske vlasti su objavile da se Morsi u zatvoru drži u uvjetima koji su niži od standarda koje propisuju međunarodni zakoni, što može dovesti do njegove smrti.

Izvor: Al Jazeera