U Italiji usvojen novi izborni zakon

Renzi tvrdi da će novi zakon omogućiti da se dobije jasni pobjednik i čvrsta parlamentarna većina ubrzo nakon izbora (EPA)

Italijanski parlament usvojio je novi izborni zakon, koji bi trebao osigurati političku stabilnost u zemlji koja je desetljećima zapljusnuta nizom vlada koje se smjenjuju kao na pokretnoj traci, izvijestio je AFP.

Novi zakon, koji mnogi nazivaju radikalnim, trebao bi jamčiti da će parlamentarni izbori uvijek rezultirati vladom s funkcionalnom većinom, umjesto “klimavim” koalicijama, prenosi agencija Hina.

O novom zakonu izjasnilo se 630 poslanika. Zeleno svjetlo dala su mu 334 poslanika, 64 su bila protiv, a četiri suzdržana. Opozicija nije htjela učestvovati u glasanju.

Premijer Matteo Renzi tvrdi da će novi zakon omogućiti da se dobije jasni pobjednik i čvrsta parlamentarna većina ubrzo nakon izbora, što će pridonijeti stabilnosti novoizabrane vlade.

“Italiji trebaju oni koji ne kažu uvijek ‘ne’. Idemo dalje sa skromnošću i hrabrošću”, napisao je u Twitter poruci premijer Renzi.

Pravilo drugog kruga

Novi izborni zakon predviđa nagradna mjesta stranci koja osvoji 40 posto glasova ili više u prvom krugu parlamentarnih izbora.

Prema dosadašnjem sistemu, na taj bonus imala je pravo koalicija stranaka. S nagradnim mjestima, prema novom zakonu, jedna bi stranka mogla prikupiti 55 posto ili 340 od 630 zastupničkih mjesta.

U slučaju da nijedna stranka ne dobije 40 posto u prvom krugu, drugi bi se krug održao dvije sedmice poslije, između dvije stranke koje su dobile najviše glasova u prvom krugu i pobjednik tog dvoboja tada bi dobio 55 posto zastupničkih mjesta.

Prema novom prijedlogu strankama se snižava i prag za ulazak u parlament na tri posto glasova, čime se pogoduje manjim strankama, a one pritom ne mogu ugroziti stabilnost vladajuće većine.

Opozicioni desni centar, u kojem su protivnici zakona poznatog kao Italicum, kaže da, zajedno s ustavnom reformom koja ukida Senat kao izabrani dom, ovaj zakon daje previše vlasti najvećoj stranci i podriva demokratiju.

Novi izborni zakon neće stupiti na snagu prije jula 2016.

Izvor: Agencije