U incidentu u Zaljevu poginulo 19 osoba

Do incidenta je došlo u trenutku burne aktivnosti između SAD-a i Irana posljednjih mjeseci u Zaljevu (EPA)

Iranska vojska je saopćila da je broj preminulih u incidentu na Perzijskom zaljevu porastao na 19.

Prema vijestima iranske novinske agencije IRNA, vojska je saopćila da je ranjeno 15 osoba kada je iranski razarač greškom pogodio i potopio drugi iranski brod tokom pomorske vježbe u Perzijskom zaljevu.

U saopćenju se navodi da je brod Konarak povučen natrag u pristanište.

Iranska vojska je ranije saopćila da se incident dogodio “greškom“, prenosi Anadolija.

Ističe se da je raketa C-802 Noor ispaljena sa razarača “Jamaran” slučajno pogodila “Konarak”, brod opće namjene.

Iranski mediji su ranije saopćili da je u incidentu poginulo više desetaka ljudi, dok su izvori iz Iranskog islamskog revolucionarnog gardijskog vijeća (IRGC) incident ocijenili “ljudskom greškom”.

Do incidenta je došlo u trenutku burne aktivnosti posljednjih mjeseci u Zaljevu, zbog čega su rasle tenzije između Irana i Sjedinjenih Američkih Država.

‘Uznemiravanje’ iranskih brodova

Krajem prošlog mjeseca došlo je do opasno bliskog susreta plovila američke mornarice i čamaca iranske mornarice u blizini iranskih teritorijalnih voda u Zaljevu.

Kasnije je američka mornarica izdala saopćenje u kojem je optužila iransku mornaricu za “uznemiravanje”.

Američki predsjednik Donald Trump obratio se preko Twittera, rekavši da je dao komandu američkoj mornarici da “potope i unište” iranske ratne brodove ukoliko “uznemiravaju” američke brodove.

U odgovoru, načelnik IRGC-a, general-major Hossein Salami, rekao je da je iranskim pomorskim snagama naređeno da “napadnu bilo koji američki brod ili ratni brod” u Zaljevu ako “uznemiravaju” iranska plovila.

U subotu se pojavila glasina da je američka bespilotna letjelica oborena u iranskim teritorijalnim vodama, što je kasnije demantirano.

Izvor: Agencije