U Hrvatskoj, uz štrajk, i protest prosvjetara

Sindikati, Zagreb, Protest, Prosvjetari
Raspjevani prosvjed održao se paralelno s ulaskom štrajka prosvjetnih radnika u treći tjedan. (Patrik Macek / PIXSELL)

Sindikati zaposlenih u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju u srijedu su prosvjedom s pjevanjem bećaraca na Markovu trgu poručili kako im je dosta ispraznih riječi i obećanja iz Vlade te da će nastaviti štrajk dok se ne riješi problem zaostajanja koeficijentata složenosti poslova prosvjetnih radnika, prenosi Hina.

“Neka nas malo slušaju, nek’ s nama kruh naš kušaju, ispraznih riječi dosta je svima, nek’ im se malo stolica klima”, odzvanjalo je Markovim trgom, gdje je sindikalni band-aid “Škola za život” izveo bećarac s promijenjenim stihovima pjesme “Kuća na kraju sela” Miroslava Škore.

“Još jednom vam poručujemo, ignorirajući nas, nećete riješiti problem, mi ćemo dolaziti ovdje, i biti u štrajku toliko dugo dok se zaostajanje naših plaća i koeficijenata ne riješi”, poručio je vladajućima pred stotinjak prosvjednika predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Branimir Mihalinec, prenosi agencija.

Raspjevani prosvjed održao se paralelno s ulaskom štrajka prosvjetnih radnika u treći tjedan.

Treći tjedan štrajka

Danas u sklopu cirkularnog štrajka ne rade škole u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, a Mihalinec je najavio da će se u četvrtak štrajkati u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Izjavio je kako danas štrajka gotovo 90 posto članstva u srednjim školama, a vjeruje kako je ista situacija i u osnovnim školama.

“Ovi ljudi ovdje došli su prenijeti poruku 68.000 njihovih kolega iz osnovnih i srednjoškolskih ustanova: prestanite obmanjivati narod, povećanjem osnovice niste nadoknadili zaostajanje u sustavu odgoja i obrazovanja”, poručio je Mihalinec premijeru Andreju Plenkoviću.

Dodao je kako su donedavno dijelili sudbinu s radnicima socijalne skrbi. “Vi ste njihov položaj popravili, na tome vam čestitamo, sada je vrijeme za nas”, rekao je.

Najavio je da će se cirkularno štrajkati do 1. studenog. “Do tada imate rok riješiti naš problem”, rekao je Mihalinec iako su sindikalci pjevajući bećarac poručili kako će “štrajkati do ljeta”.

Mihalinec je ranije podsjetio kako ponuda ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića o povećanju 2 + 2 više ne vrijedi i da se od toga odustalo.

Sada se ponudilo povećanje 6,11 posto za sve, a prema njemu bi se zaostajanje u plaćama i dalje nastavilo, upozorio je.

Mihalinec: Više ne moljakamo

Ministar bi se s nama cjenkao oko visine koeficijenata, ali odazvat ćemo se na svaki sastanak i neka nam dokaže da smo u krivu, jer znamo da kada se krene u razmjenu argumenata on sigurno gubi, ustvrdio je Mihalinec. 

Očekujemo da nas se pozove na razgovor i spremni smo se odazvati, ali više ne moljakamo, dodao je. 

Upitan o mogućoj zabrani štrajka, Mihalinec je ustvrdio kako za to nema ni jedan argument, a ako do toga ipak dođe najavio je da će se sindikati za ostvarenje prava boriti drugim sredstvima. 

Sindikati i dalje stoje pri zahtjevu za povećanjem koeficijenta složenosti poslova na 1,406, ističući da bi i uz najavljeno povećanje osnovice plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto, što je najavio premijer Andrej Plenković, prosvjetni radnici i dalje zaostajali za drugim javnim službenicima.

Izvor: Agencije