U Hrvatskoj registriran deveti slučaj zaraze korona virusom

U Rijeci je do sada petero zaraženih korona virusom, a u Zagrebu ih je sada četvero (Damir Špehar / Pixsell)

U Hrvatskoj je još jedna osoba oboljela od korona virusa, čime se broj zaraženih ukupno popeo na devet, objavio je Stožer civilne zaštite Hrvatske u utorak.

“Iz klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim korona virusom, što znači da je do sada u Hrvatskoj potvrđeno devet oboljelih osoba”, kaže se u saopćenju.

Nakon što je u Varaždinu potvrđen deveti slučaj zaraze korona virusom u Hrvatskoj, hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš u utorak je došao u varaždinsku Opću bolnicu te potvrdio kako je riječ o osobi koja je bila u Italiji te da je od povratka pod nadzorom.

Beroš: Zdravstveno stanje oboljelih dobro

Opovrgnuo je da se radi o vozaču kamiona, rekavši kako je mlađi muškarac po povratku iz Italije dobio rješenje o zdravstvenom nadzoru i postupio sukladno tom rješenju.

Ministar Beroš ustvrdio je i da poduzete mjere i izdane upute daju rezultate.

“Zdravstveno stanje svih oboljelih, pa i našeg varaždinskog bolesnika, je potpuno dobro, on čak nema ni temperaturu. To je ohrabrujuće i uklapa se u ono što već danima govorimo, da preko 80 posto bolesnika ima lakši klinički oblik te bolesti”, rekao je Beroš u Varaždinu.

U Rijeci je do sada petero zaraženih korona virusom, a u Zagrebu ih je sada četvero.

Grupa za odgovor na korona virus

Prema posljednjim informacijama, svi hospitalizirani bolesnici su dobro, a dvoje prvooboljelih z Rijeke još uvijek ima temperaturu.

Iz Stožera civilne zaštite su ranije uputili apel građanima da se pridržavaju mjera prevencije, pranja ruku i samoizolacije, jer na taj na čin čuvaju svoje zdravlje, svojih porodica i saradnika te ostalih građana.

Evropski centar za prevenciju i nadzor bolesti je nivo rizika za građane Evropske unije zbog širenja korona virusa povećao sa nisko do umjerene na umjerene do visoke, rekla je predsjednica Evropske komsije Ursula von der Leyen u ponedjeljak.

Komisija je u ponedjeljak uspostavila grupu za odgovor na korona virus, koja će razmatrati medicinske rizike i posljedice po promet i mobilnost u EU te njenu ekonomiju.

Izvor: Agencije