U Hrvatskoj potvrđen i treći slučaj zaraze korona virusom

Korona virus
Treći zaraženi je muškarac koji radi u Parmi u Italiji i koji je smješten u bolnici u Rijeci (Milan Šabi? / Pixsell)

Iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu dokazan je treći slučaj zaraze novim korona virusom u Hrvatskoj, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite. 

Radi se, kako se navodi, o muškarcu koji radi u Parmi u Italiji i koji je smješten u bolnici u Rijeci.

U međuvremenu je ministarstvo vanjskih i europskih poslova preporučilo u srijedu građanima da zbog korona virusa izbjegavaju putovanja u Italiju koja nisu nužna, odnosno da izbjegavaju sva putovanja u regije Lombardiju, Veneto, Emiliju Romagnu, Pijemont i Lazio, prenijela je Hina.

U Italiji je u srijedu umrla dvanaesta osoba zaražena koronavirusom, pa je sada u toj zemlji 12 mrtvih i 374 zaraženih, objavila je civilna zaštita.

Najveći broj zaraženih zabilježen je u regijama Lombardiji, Venetu, Emiliji Romagni, Pijemontu i Laziu.

U Hrvatskoj je ranije u srijedu zabilježen i drugi slučaj zaraze korona virusom, nakon što je potvrđeno da je zaražen i brat mladića kojem je u utorak dijagnosticiran virus nakon što se vratio iz Milana, javila je Al Jazeerina reporterka Nikolina Zavišić.

“Tijekom noći je potvrđen drugi slučaj, to je bliski kućni kontakt, a treći bliski kontakt – prvi nalaz je negativan. Svi do sada koji su bili testirani su nakon negativnih nalaza pušteni kući”, potvrdila je Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

“Zaraženi imaju blagu kliničku sliku, dobivaju potrebne lijekove i ne očekuju se komplikacije”, rekla je Markotić.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) potvrdila je potom da je druga osoba u Hrvatskoj kod koje je potvrđena zaraza korona virusom njihov zaposlenik s radnim mjestom na lokaciji sjedišta HEP grupe u Zagrebu.

„Taj zaposlenik u utorak nije bio na poslu, a danas je 15-ak zaposlenika za koje se pretpostavlja da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim, obaviješteno da ne dolaze na posao ili su vraćeni s posla”, odgovorio je HEP na upit Hine.

Iz HEP-a su izvijestili kako je stanje u toj tvrtki vezano uz korona virus pod nadzorom, a u tvrtki su epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar koji su započeli s epidemiološkim izvidom i provjerom svih prostora u kojima se kretala osoba oboljela od korona virusa.

Prema njihovim uputama, u HEP-u se provode preporučene mjere, a svi djelatnici za koje se utvrdilo da su bili u bliskom socijalnom kontaktu s oboljelim, obaviješteni su da trebaju kod kuće ostati u samoizolaciji.

‘Situacija pod kontrolom’

Dobili su upute da prate svoje zdravstveno stanje te da se u slučaju pojave simptoma bolesti telefonski jave svom liječniku i nadležnom epidemiologu.

Otkazani su svi veći radni sastanci koji nisu nužni da odvijanje radnih procesa.

Prvooboljeli mladić radi u kompaniji Ericsson Nikola Tesla u Zagrebu, a prošle je sedmice zajedno s djevojkom boravio u Milanu na utakmici Lige prvaka. Prvi nalaz njegove djevojke bio je negativan.

“Ulazimo u drugu fazu gdje zdravstveni sustav prelazi u obranu zdravlja hrvatske nacije. Uz početne blage disfunkcionalnosti, sve će biti dovedeno u savršeni red. Ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu. Ona je na nivou obične gripe”, rekao je je ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi tportal.

Prema njegovim riječima, “situacija je pod kontrolom […] nema znakova da se bilo šta izvan kontrole događa”.

Navedeno je i kako će se za svaki pojedinačni javni događaj procjenjivati epidemiološki rizik, javila je Zavišić.

Apel premijera Plenkovića

Oglasila se i ministrica obrazovanja i znanosti Blaženka Divjak, te pozvala da se svemu pristupi “hladne glave”, jer “nema razloga da se stvari ne odvijaju normalno u ovim okolnostima”.

Premijer Andrej Plenković apelirao je na građane da ne dižu paniku oko korona virusa i ne odlaze u veliku kupovinu.

“Treba prestati s bilo kakvom panikom, velikim odlascima u šoping, zalihama, nismo uopće u takvoj situaciji niti u toj fazi. Vlada će biti sto posto transparentna u realnom vremenu, kako se otkrije da je netko pozitivan ili nije, te ćemo obavještavati javnost. Sve što budemo znali mi, znat će i javnost”, izjavio je Plenković novinarima na marginama Evropskog obavještajnog kolegija, prenosi Hina.

Iako se, kaže, kod širenja koronavirusa radi o nekoj vrsti vanjskog ili eksternog šoka, novoj okolnosti koju nito ne može u potpunosti sagledati koliko će imati efekta na privredu, poručio je da će Vlada učiniti sve da život normalno funkcionira.

“Nema ničega što trenutno ja znam, a vi ne znate. Sve službe su digle svoju pripravnost”, naglasio je Plenković.

Nema zatvaranja granica

Prethodno je ministar Beroš, nakon sastanka u Rimu kojem je prisustvovao, rekao da je odlučeno da se “granice sa Italijom neće zatvarati, jer to ne bi bilo efikasno”. 

Za navode po kojima je Kliničko-bolnički centar Zagreb otkazao operacije koje nisu hitne, naveo je kako ta odluka nije “utemeljena”. Kasnije je potvrđeno da će operacije biti nastavljene, javila je Zavišić.

Sumnja se da su dvije osobe iz Krapinsko-zagorske županije koje su nedavno bile u Italiji zaražene korona virusom, potvrdio je za Hinu krapinsko-zagorski župan Željko Kolar. Riječ je o ocu i kćerki iz Krapinskih Toplica i za njih je spreman prihvat u Općoj bolnici Zabok.

Kolar je dodao da će biti smješteni u posebnom dijelu bolnice i da će njihove briseve poslati na analizu u Infektivnu kliniku “Fran Mihaljević” u Zagreb.

U Općoj bolnici Zabok pripremljene su četiri smještajne jedinice s posebnim ulazom, a zdravstvene su ustanove osigurale potrebnu opremu i razradile protokole postupanja u slučaje sumnje na korona virus. 

Karantin za oboljele

U pulskoj, koprivničkoj i zabočkoj bolnici tokom poslijepodneva i večeri u utorak primljeno je više pacijenata zbog sumnje na korona virus.

Nalazi devetorice radnika koji su nakon povratka iz Italije hospitalizirani u riječkoj bolnici, negativni su.

U Hrvatskoj je u utorak potvrđen prvi oboljeli od korona virusa, a riječ je o mlađem čovjeku koji ima blaži oblik bolesti.

Jutarnji list navodi kako je Klinika za psihološku medicinu KBC-a Zagreb ispražnjena i bit će, ukoliko se pojavi potreba, dodatni karantin za oboljele od korona virusa u Zagrebu.

Nikolina Zavišić javlja kako vlasti ipak još ne žele otkriti gdje će biti dodatni karantini. 

Izvor: Al Jazeera i agencije