U Hrvatskoj najviše oboljelih dosad: Sabor sutra glasa o kaznama

Za nepravilno nošenje maske u Hrvatskoj planirane su kazne od 500 kuna [66 eura] (EPA)

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno više od 4.500 novih slučajeva zaraze korona virusom, što je najviše dosad, a umrlo je 48 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj registrovanih aktivnih slučajeva u Hrvatskoj trenutno je približno 24.000, a među njima je oko 2.500 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih je na respiratoru njih 258.

Od 25. febraura, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je zabilježeno 139.415 osoba s korona virusom, od kojih su 1.964 preminule, prenijela je Hina.

Ukupno se oporavilo 113.509 osoba, od toga 3.154 u posljednja 24 sata.

Novih 4.534 slučajeva zaraze novi je rekord na dnevnoj osnovi. Dosad je u jednom danu samo dvaput zabilježeno više od 4.000 slučajeva – 26. i 27. novembra.

Hrvatska Vlada najavila je kažnjavati od subote one građane koji se ne pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Kazne će se moći naplatiti na licu mjesta

Za nepravilno nošenje maske planirane su kazne od 500 kuna [66 eura]. Za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, propisuje se novčana kazna u iznosu od 10.000 kuna [1.325 eura] ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno odredbama zakona.

Također, mijenja se odredba o naplati prekršajne kazne na mjestu počinjenja prekršaja u skladu s odredbama Prekršajnog zakona. Tako kaznu može naplatiti na mjestu počinjenja prekršaja osoba ovlaštena za provedbu nadzora nad provedbom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

Zakonskim prijedlogom propisuje se da provedbu nadzora nad primjenom sigurnosnih mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti provode i policijski službenici, inspektori tijela državne uprave nadležnog za civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti.

Također, propisuje se novčana kazna za prekršaje za pravne osobe u iznosu od 10.000 kuna [1.325 eura] do 40.000 kuna [5.299 eura] u slučaju nepridržavanja mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja. Za prekršaje odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i fizičke osobe obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost, propisuje se novčana kazna u iznosu od 5.000 [662 eura] do 10.000 kuna [1.325 eura]

Plan je da se [na Saboru] glasa u petak, imamo većinu i već će taj dan tekst izaći u Narodnim novinama. Primjena ide od subote, rekao je predsjednik sabora Gordan Jandroković.

Izvor: Agencije