U gradu prvih penjača na Mount Everest

Grad Darjeeling poznat je po proizvodnji čaja. Ali rijetki znaju da je tu bio dom jednog od najslavnijih alpinista u historiji – Šerpe Tenzinga Norgaya.

Gotovo svako u gradu zna gdje se nalazila Tenzingova kuća. Prije 60 godina on i Novozelanđanin Edmund Hillary postali su prve osobe koje su se popele na vrh Mount Everesta, kaže reporterka Al Jazeere Subina Shrestha.

“Moj otac bio je drugačiji od ostalih Šerpi. Oni se penju na Everest, jer je za njih to način života. Moj otac penjao se i istraživao zato što je to volio”, priča Jamling Tenzing Norgay, sin Tenzinga Norgaya.

U njegovoj kući sada je privatni muzej.

Jamling pokazuje izloženo ordenje: “Ovo je orden kralja Sikkama. To kraljevstvo više ne postoji. Ovaj orden je nepalski. Ni Nepal više nema kralja. Ni Sovjetski Savez više ne postoji. Ovdje ima mnogo historijskih predmeta.”

Jedan alpinist, jedan Šerpa

Na jednom zidu su portreti svih članova porodice koji su se penjali na Everest, među njima i Jamlingov rođak, koji se na Everest popeo 19 puta.

I Jamling se popeo na Everest 1996. godine.

“Penjanje na ovu planinu za mene je više bilo hodočašće. Na taj način želio sam slijediti očev primjer, želio sam ga bolje upoznati usponom na Everest. Želio sam preći put koji je on prešao.”

Prvi uspon proslavio je Tenzinga Norgaya, ali i cijeli narod Šerpa. Kad je Tenzing osvojio Everest, preko noći je postao heroj. U svijetu kojim su još vladali ‘bijeli gospodari’, Tenzing je postao poznat po imenu, što je za jednog Šerpu bila velika stvar.

Čak se i danas uloga Šerpi, bez kojih se strani alpinisti ne bi mogli popeti na vrh, često zanemaruje, kaže reporterka Shrestha.

Gotovo svaki strani alpinista dobija barem jednog Šerpu kao vodiča.

“Ako danas pitate nekog Šerpu zašto se penje na Everest, reći će vam: ‘Da moja djeca to ne moraju raditi.’ To je ono što je i meni rekao otac. Što se tiče Zapadnjaka, oni samo žele doći do vrha kako bi snimili fotografije, napisali knjigu ili nešto slično”, kaže Jamling.

Od kada su se Tenzing i Hillary popeli na Everest, više od 3.000 alpinista uspjelo je doći do vrha.

Ali njih dvojica pokazala su im put i dokazala svijetu da jeste moguće doći do najviše tačke na Zemlji.

Izvor: Al Jazeera