Oglasi

U Gani sedmodnevna žalost zbog smrti Kofija Annana

Predsjednik Gane je naložio da nacionalne zastave budu spuštene na polja koplja te izrazio duboku žalost zbog smrti Annana.
Kofi AnnanKofi Annan je preminuo u subotu u 81. godini životaEPA

Predsjednik Gane Nana Akufo-Addo proglasio je sedmodnevnu žalost u povodu smrti bivšeg glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana, rođenog u toj zemlji.

Akufo-Addo je naložio da nacionalne zastave budu spuštene na polja koplja te izrazio duboku žalost zbog smrti Annana, koji je preminuo u subotu u 81. godini života, prenosi Tanjug.

"Svojim položajem i ponašanjem na globalnoj sceni je donio značajnu slavu našoj zemlji", navodi se u priopćenju predsjednika Gane.

Annan je rođen 1938. godine u Gani i bio je sedmi glavni tajnik UN-a u razdoblju od 1997. do 2006. godine, a kasnije i na poziciji specijalnog izaslanika UN-a za Siriju.

Nobelova nagrada

Annan je zajedno s Ujedinjenim narodima 2001. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, za njihov "rad prema bolje organiziranom i mirnijem svijetu".

Odbor za dodjelu te prestižne nagrade ocijenio je da je Annan "najzaslužniji što je udahnuo novi život organizaciji".

Kada je u travnju proslavio 80. rođendan, upozorio je kako u današnjem svijetu nema dovoljno snažnih lidera sposobnih rješavati globalne probleme.

"Imali smo teškoća u prošlosti, ali u nekim slučajevima riješili smo ih upravo zahvaljujući jakim vođama. Ja sam zadrti optimist, rođen sam kao optimist i uvijek ću biti optimist. Kada izgubimo nadu, izgubljeno je sve i zato vas molim da tu nadu održite na životu", poručio je Annan, kako prenosi Hina.

U mirovini se skrasio u jednom selu nedaleko od Ženeve.

"Na puno načina, Kofi Annan je bio UN. Popeo se s dna do vrha organizacije uvevši je u novi milenij s dostojanstvom i odlučnosti bez premca", rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, kojeg je Annan postavio na čelo UN-ove agencije za izbjeglice.

Isprika zbog Ruande i Jugoslavije

Kao čelnika UN-ovih mirovnih operacija, Annana se kritiziralo što UN nije uspio zaustaviti genocid u Ruandi '90-ih i genocid u Srebrenici 1995.

Izaslanik za bivšu Jugoslaviju glavnog tajnika UN-a Boutrosa-Boutrosa Ghalija tokom 1995. i 1996. godine, naknadno se ispričao što je UN zakazao u ratovima koji su uslijedili nakon raspada zajedničke države.

"Masovna ubistva u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi su sramota za UN, jer su strašni zločini  počinjeni pred očima naših vojnika. Bili smo u stanju da spriječimo te zločine, ali umjesto toga, mi smo povukli svoje trupe. Zemlje, članice Vijeća sigurnosti napravile su grešku. U biti, svi mi smo zakazali", rekao je Annan na međunarodnoj konferenciji o prevenciji genocida u Stockholmu.

Bio je oženjen i imao je troje dece.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.