U BiH umrlo pet, na Kosovu četiri, u Hrvatskoj dvije osobe

U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.381 osoba na podučju Kantona Sarajevo (EPA)

Crna Gora: Registrovano 95 novih slučajeva 

U Crnoj Gori je registrovano 95 novih slučaja zaraze korona virusom. Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da je analizirano 614 uzoraka od kojih je 95 bilo pozitivno, javlja Anadolija.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković je saopštio da je u Crnoj Gori hspitalizovan 161 pacijent.

“U prethodna 24 časa imali dva pacijenta koja su preminula. Jedan je 1951. godište i pacijentkinja 1970. godište, što pokazuje koliko je teška klinička slika koju ovaj virus može da pokaže“, istakao je Eraković.

U Crnoj Gori je od početka juna ukupno registrovano 1.867 slučajeva koronavirusa, dok je 25 pacijenata umrlo.


Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar saopštio je da Beograd prednjači po broju zaraženih od virusa korona, te da je 37,91 procenat zaraženih iz glavnog grada te zemlje, prenosi Tanjug.

Lončar je dodao da su to podaci od 13. jula do danas, 20. jula.

Prema tim podacima, broj zaraženih u Šapcu čini 5,3 posto, u Novom Sadu 5,29 posto, u Kraljevu 4,13, a u Kragujevcu 3,67 posto od ukupnog broja.

U Valjevu je 2,79 odsto od ukupnog broja potvrđenih slučajeva, u Užicu 2,08 odsto, u Vranju 1,68, u Loznici 1,5, a u Nišu 1.46 procenata, rekao je Lončar na pres konferenciji na pitanje o broju zaraženih po gradovima.

Baviti se pacijentima

Upitan o neslaganju u brojevima, Lončar je rekao da do toga dolazi zbog načina evidencije testiranja, pa je naveći broj onih koji se testiraju nakon izlaska iz bolnice ili kućne izolacije, postoji jedan broj onih koji se nekoliko puta dnevno testiraju, uz određen broj onih koji su na ponovljenom testu pozitivni.

“Suština našeg posla su pacijenti. Bavićemo se ljudima koji su u ambulantama, bolnici, kojima su potrebni lečenje, lekovi, oprema”, rekao je on uz opasku da niko ne treba da brine da podaci ne mogu da nestanu, već vremenom mogu da budu samo ažurniji.

Direktorica Insituta “Batut” Verica Jovanović rekla je da se sajt kovid19 dobar alat koji je služio da ukaže na različite pokazatelje, za praćenje epidemiološke situacije.

“On je pokazatelj koliko je ljudi pod infekcijom virusa, koliko ostali treba da vode računa i zaustavljanju širenja epidemije. Mi imamo ovde zajedničku misiju, ali tražimo podršku da se odavde prenese poruka da je najvažnija mera korišćenje lične zaštite opreme i distance, koje će pomoći da se podaci iz ove baze promene”, rekla je Jovanović.

Sabiranje brojeva

Kako je rekla, razlike se mogu desiti iz brojeva, koji su dostupni javnosti, što znači da nisu sakriveni.

“Sabiranje podataka iz lokalnih samouprava za juče, daje veći broj od saopštenog, ali mora se znati da su to sumarni podaci, koji se u jednom momentu, i zbog zastoja koji su bili u prethodnom periodu, dogodio na teritoriji jednog okruga. Ne radi se o podacima koji su u jednom danu, sa tim datumom, registrovani, već su uvećani sa testovima koji su se čekali od prethodnih dana”, rekla je Jovanović.


Na Kosovu su još četiri osobe preminule od posledica COVID-19, a registrovana su i nova 142 slučaja zaraze, prenosi Anadolija.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je u posljednja 24 sata preminulo četvero pacijenata, pa se broj smrtnih slučajeva od COVID-19 povećao na 139, prenosi Anadolija.

Od testiranih 485 uzoraka, pozitivna su bila 142 slučaja. Od početka epidemije 31.541 osoba je testirana, a ukupno je pozitivnih bilo 5.877. Izliječen je još 101 pacijent, pa je ukupno izliječenih 3.069. Trenutno je aktivnih 2.669 slučajeva.

Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj je saopštio je da je osnovan Savjetodavni odbor za borbu protiv COVID-19. Predsjednik tog odbora će biti mikrobiolog Lul Raka. 

Brzi i profersionalni savjeti

Zemaj je na društvenim mrežama naveo da su članovi odbora ljekari, istraživači, naučnici i profesionalci iz različitih oblasti.

“Oni dolaze iz različitih oblasti kao što su epidemiologija, mikrobiologija, klinička praksa, javno zdravlje, upravljanje krizama, civilna zaštita, komunikacija, lokalni i međunarodni stručnjaci”, napisao je Zemaj.

Odbor će, kako je naveo Zemaj, omogućiti resornom ministarstvu brze i profesionalne savjete, uvid u naučne inovacije i mišljenja, prognoze. Odbor će identifikovati i nedostatke za upravljanje i sprječavanje širenja korona virusa i davati preporuke za suzbijanje i ublažavanje posljedica pandemije.


U protekla 24 sata, u Federaciji BiH, entitetu u Bosni i Hercegovini, testirana su 794 uzorka, od kojih je 130 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom, Posavskom i Kantonu Sarajevo, javlja Anadolija.

Potvrđeno je i pet novih smrtnih slučajeva pacijenata zaraženih korona virusom, a riječ je o osobama starijima od 60 godina, dodaje Hina.

Pojedinačno je najveći broj novozaraženih registriran na području Sarajeva, gdje je bilo čak 67 takvih slučajeva.

U Federaciji BiH do sada je testiran 75.451 uzorak, a korona virus je potvrđen kod 4.749 osoba, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH s presjekom danas u 12 sati.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1.890 pacijenata, dok je trenutno aktivno 2.754 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u bh. entitetu Republika Srpska, u posljednja 24 sata, Institut za javno zdravstvo RS-a i ostale laboratorije nisu vršile testiranje te nema prijavljenih novozaraženih, javlja Anadolija.

U posljednja 24 sata, prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog korona virusa, a radi se o muškarcu srednje životne dobi iz Ugljevika.


Hrvatska: Aktivnih slučajeva 1.150

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je na redovitoj konferenciji za medije kako je u protekla 24 u Hrvatskoj detektirano 25 novozaraženih, a dvije osobe su u istom periodu preminule od korona virusa.

Stožer civilne zaštite izvijestio je kako je sa 25 novozaraženih, broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 1.150, što je za 57 manje nego jučer, prenijela je Anadolija.

Broj pozivnih slučajeva od 25. veljače 2020., od prvog zabilježenog slučaja u Hrvatskoj je 4.370, izvijestio je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

Prosječna dob oboljelih je 47,14 godina, od početak epidemije testirano je ukupno testirano 104.132 osobe.

 U Zagrebu je u protekla 24 sata zabilježeno osam novooboljelih, izvijestio je u ponedjeljak Stožer civilne zaštite Grada Zagreba.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar istaknuo je da su u protekla tri dana testirali 989 osoba, a bilo je ukupno 38 pozitivnih.


Slovenija: Jedno umrlo i sedmero zaraženo

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno samo sedam novih zaraza koronavirusom, ali uz samo 371 testiranje, što je uobičajeno u danima vikenda, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada, prenijela je Hina.

Hospitalizirano je 19 pacineta, a od njih je troje na intenzivnom liječenju.

Drugi dan zaredom nakon dužeg vremena, opet je zabilježen novi smrtni slučaj, pa je sada broj umrlih od posljedica korona virusa porastao na 113.

Po dva nova slučaja zaraze zabilježena su u Hrastniku i  Ljubljani, a ostali u općinama Ajdovščina, Šempeter – Vrtojba i  Renče – Vogrsko, prema podacima ministarstva zdravstva.

Prema trenutnim podacima,  broj potvrđenih zaraza od početka epidemije u Sloveniji je povećan na 1.953.

Izvor: Agencije