Regija: Svakodnevno novi slučajevi zaraze

Mjeseci su bačeni u vjetar jer se kod nadležnih stvorilo mišljenje da je opasnost prošla, piše autor bloga (Armin Durgut / PIXSELL)

Hrvatski ministar uprave pozitivan na COVID-19

Hrvatski ministar uprave Ivan Malenica pozitivan je na korona virus, osjeća se dobro i nalazi se u samoizolaciji, izvijestilo je u utorak Ministarstvo uprave, prenosi Hina.

“Ministar uprave Ivan Malenica obavio je danas testiranje na COVID-19/Sars-CoV-2. Rezultati testa pokazali su da je pozitivan na korona virus”, stoji u saopćenju ministarstva.

Ministar je dobrog zdravstvenog stanja s blagom kliničkom slikom. Malenica je jučer osjetio simptome bolesti te se odlučio testirati.

U saopćenju se navodi da će Malenica svoje obaveze nastaviti obavljati iz samoizolacije, a sa članovima Vlade posljednji put je kontaktirao u četvrtak.

Samoizolacija je određena i ministrovom osobnom vozaču, a epidemiolozima su dani podaci o bliskim kontaktima ministra u posljednjih 48 sati. Među njima nisu uposlenici Ministarstva uprave, kaže se u saopćenju.


Crna Gora: Još 98 pozitivnih na COVID-19

U Crnoj Gori je u posljednja 24 povrđeno 98 pozitivnih osoba na korona virus, od 612 analiziranih uzoraka, saopštio je danas Institut za javno zdravlje, prenosi Tanjug.

Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori je sada 1.920.

Najviše novozaraženih je u Podgorici 36, Nikšiću 32, Beranama 11, Bijelom Polju sedam.

Ukupan broj smrtnih slučajeva od početka juna je i dalje 26.

Ukupan boj oporavljenih od 14. juna je 111, navodi se u saopštenju IJZ.


U Srbiji su u posljednja 24 sata potvrđena nova 352 slučaja korona virusa, testirano je rekordnih 10.310 građana, a devet osoba je preminulo, čime je ukupan broj umrlih porastao na 491, objavljeno je danas na sajtu Kovid-19.rs, prenosi Tanjug.

Broj osoba na respiratorima je porastao i najveći je od početka epidemije – 198.

Testirano je rekordnih 10.310 građana, ukupno 568.750 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od početka epidemije registrovano je ukupno 21.605 oboljelih pacijenata, a preminulo je 491.

U Novom Pazaru se poboljšava stanje

U Opštoj bolnici u Novom Pazaru, koja je regionalni kovid centar, trenutno je hospitalizovano 199 pacijenata, što je duplo manje nego pre 12 dana, izjavio je danas koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Ðerlek.

Kako je naveo na konferenciji za novinare, u Novom Pazaru situacija sa virusom korona se poboljšava, u Sjenici ide na bolje, a u Tutinu je solidna.

Ipak, kako ističe Ðerlek, nema mesta za opuštanje.


U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata zabilježeno još 188 oboljelih od korona virusa, od čega 143 u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine, a 45 u entitetu Republika Srpska, dok je preminulo pet osoba.

U Federaciji je testiran 1.561 uzorak, od kojih su 143 pozitivna.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Tuzlanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije, 

Preminule su tri osobe pozitivne na korona virus, prenosi Anadolija.

Zaključno s utorkom, u Federaciji su oporavljena 2.102 pacijenta, dok su trenutno aktivna 2.682 slučaja pozitivna na SARS-CoV-2.

Ranije je Zavod za javno zdravstvo KS-a javio je da su u glavnom gradu Bosne i Hercegovine evidentirana nova 62 slučaja zaraze, među obrađenih 259 testova.

U RS-u je testirano 270 uzoraka, a potvrđeno je 45 novozaraženih.

Kako javlja Ljiljana Smiljanić, reporterka Al Jazeere iz Banje Luke, u RS-u su zabilježena dva smrtna slučaja.

Najveći broj zaraženih ponovo je iz Banje Luke – 12.


Hrvatska: Preminula jedna osoba

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je kako je u Hrvatskoj u protekla 24 sata korona virusom novozaraženo 49 osoba, dok je jedna osoba umrla.

U protekla 24 sata zabilježeno je 49 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas 1.116.

Na bolničkom liječenju je 139 osoba, dok je devet pacijenata na respiratoru.

U protekla 24 sata testirane su 1.394 osobe, saopštio je Stožer.

Od 25. februara, zabilježeno je 4.422 osoba zaraženih novim korona virusom u Hrvatskoj.

Dosad su preminule 123 osobe.

Slovenija: Još 24 zaraženo, dvoje preminulo

U Sloveniji je u posljednja 24 sata u 914 testiranja potvrđena zaraza korona virusom kod 24 osobe, a dvije su umrle, objavila je u utorak slovenska Vlada.

To je veliki porast dnevno novozaraženih u odnosu na prethodni dan, kad je kod 371 testiranih potvrđeno samo sedam novih infekcija, a treći je dan zaredom od kako se, nakon više od mjesec dana bez novih umrlih, bilježi po jedan smrtni slučaj.

Broj osoba koje se liječe bolnički opet je porastao.

Trenutno su u dvije bolnice hospitalizirana 22 pacijenta koji se liječe od COVID 19, a među njima je troje na intenzivnoj njezi.

Do sada je u Sloveniji od početka epidemije potvrđeno 1.977 zaraza novim korona virusom, a umrlo je 114 osoba.

Izvor: Agencije