U BiH 60, u Srbiji 73, u Sjevernoj Makedoniji 164 nova slučaja zaraze

Štab Civilne zaštite KS-a je konstatovao da se ne poštuju sve propisane mjere i preporuke kriznih štabova (EPA)

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 569 uzoraka, od kojih je 38 pozitivno na korona virus, dok je jedna osoba preminula, i to u Tuzli.

Novi slučajevi zaraze registrirani su u Zeničko-dobojskom, Unsko-Sanskom, Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo, objavio je Zavod za javno zdravstvo bh. entiteta Federacija BiH.

Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pristiglim jutros, u posljednja 24 sata registrovano je osam slučajeva zaraze korona virusom u Kantonu Sarajevo.

Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo, na ovaj virus testirano je 9.081 osoba, prenijela je Anadolija.

U Tuzli umrla starija žena 

Potvrđene su ukupno 144 oboljele osobe, od čega su 104 izliječene, šest pacijenata je preminulo od ove bolesti, četiri su izmještene iz BiH, dok je trenutno aktivno 30 slučajeva, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS-a.

Kantonalni krizni štab iz Tuzle javio je da je jedna zaražena osoba preminula, a radi se o starijoj ženi koja je ranije imala zdravstvene probleme. 

U tom kantonu je trenutno 77 osoba pozitivnih na koronavirus, a u posljednja 24 sata potvrđeno je prisustvo virusa kod osam osoba.

U bh. entitetu Republika Srpska registrovana su još 22 oboljela.

Kako javlja Anadolija, radi se o 10 muških i 12 ženskih osoba, od kojih su četiri mlađe, osam srednje i 10 osobe starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, pet osoba je iz Zvornika, četiri iz Kostajnice, tri iz Teslića, po dvoje iz Banje Luke, Čelinca i Ugljevika i po jedno iz Vukosavlja, Prijedora i Trebinja i Foče.

Broj zaraženih u Bosni i Hercegovini već danima rapidno raste, a u četvrtak je zabilježen najveći broj novooboljelih od 30. aprila, 78.

Štab Civilne zaštite Kantona Sarajevo je konstatovao je da se ne poštuju sve propisane epidemiološko-zaštitne mjere i preporuke federalnog i kantonalnog kriznog štaba.

Bojazan o novom porastu 

Strahuje se da bi zbog toga broj zaraženih mogao nastaviti rasti.

U Sjevernoj Makedoniji, koja već dvije sedmice bilježi rast broja zaraženih, u posljednja 24 sata evidentirano je još 164 oboljelih, dok su preminule još dvije osobe. Do sada je u ovoj zemlji zabilježen 171 smrtni slučaj.

Još jedna žrtva evidentirana je i u Hrvatskoj, tačnije, u Splitu, gdje je, kako navodi Stožer civilne zaštite, preminuo muškarac star 73 godine.

Ukupan broj preminulih u Hrvatskoj je 107.

U 24-satnom razdoblju nije zabilježen nijedan novi slučaj infekcije. U Kliničkom bolničkom centru Split preminula je jedna osoba, muškog spola, rođena 1947. godine.

Kosovo broji još 28 novih slučajeva, javlja Anadolija.

Nacionani institut javnog zdravlja Kosova u četvrtak je obradio 228 uzoraka, a najviše pozivitnih je iz Prištine, devet.

U Sloveniji su u protekla 24 sata zabilježena dva nova slučaja, a testirane su 702 osobe, prenosi Tanjug.

U toj zemlji je zaraženo 1.490, a preminulo je 109 osoba.

Od 1. juna nema novih smrtnih slučajeva.

U Srbiji treći dan zaredom više od 50 oboljelih

U Srbiji je u petak, treći dana zaredom, registrirano više od 50 novozaraženih korona virusom nakon što je testiranjem 5.793 osobe otkriveno 73 oboljelih, objavili su dužnosnici.

Dosad je potvrđeno ukupno 12.175 inficiranih i 252 umrlih od COVID-a 19.

Na bolničkom liječenju trenutno je 512, a na raspiratorima 14 pacijenata.

Od početka epidemije 5. marta testirano je 297.789 ljudi.

Srbija postupno ublažava mjere, koje su bile na snazi ranije.

Izvor: Agencije