Twitter zainteresiran za kupovinu TikToka

Twitteru ima tržišnu vrijednost od oko 30 milijardi dolara (EPA)

Twitter se obratio kineskoj kompaniji ByteDance, vlasniku TikToka, kako bi izrazio interesovanje za preuzimanje američkih operacija te aplikacije za dijeljenje videosnimaka, javlja Reuters, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, dok eksperti izražavaju sumnju po pitanju sposobnosti Twittera da prikupi finansije neophodne za potencijalni sporazum, prenosi Tanjug.

Daleko je od izvjesnog da će Twitter biti u mogućnosti da nadigra Microsoft korporaciju i okonča takav transformacijski sporazum u roku od 45 dana, koji je američki predsednik Donald Trump dao ByteDanceu da postigne sporazum o prodaj, navode izvori Reutersa.

Vijest da su Twitter i TikTok u preliminarnim razgovorima i da je Microsoft i dalje predvodnik u trci za preuzimanje američkih operacija te aplikacije, prenijeta je ranije u Wall Street Journalu.

Identične vrijednosti

Twitteru ima tržišnu vrijednost od oko 30 milijardi dolara, što je skoro identična vrijednost sa procijenjenom vrijednošću imovine TikToka koja bi trebalo da bude preuzeta, što, prema izvorima, znači da bi Twitter morao da prikupi dodatni kapital za finansiranje sporazuma.

“Twitteru će biti teško da prikupi dovoljno finansijskih sredstava za sticanje makar američkih akcija TikToka. Nema dovoljno kapaciteta za pozajmljivanje”, rekao je Eric Gordon, profesor Univerziteta u Michigenu.

Prema njegovom mišljenju, ako Twitter pokuša da sastavi grupu investitora, uslovi će biti teški.

Navodi da bi akcionari Twittera možda više voljeli da se menadžment usredsredi na svoj postojeći posao.

TikTok se našao pod udarom američke administracije zbog zabrinutosti po pitanju nacionalne sigurnosti, a u vezi sa prikupljanjem podataka.

Trumpove sankcije TikToku

Ranije ove sedmice, Trump je uveo sankcije kineskim vlasnicima aplikacija ViChat i TikTok, zaoštravajući dodatno tenzije između dvije zemlje.

Trump je rekao ove nedelje da će podržati napore Microsofta da kupi američke operacije TikToka, ukoliko vlada SAD-a dobije “znatan dio” koristi od toga.

Microsoft je saopćio da mu je cilj da zaključi pregovore o sporazumu do sredine septembra.

Izvor: Agencije