Twitter ugasio 8.558 naloga iz Srbije povezanih s propagandom vlasti

Dječaku iz grada Tampa prijeti 30 tačaka optužnice (AP)

Twitter je uklonio hiljade naloga iz Srbije, Egipta, Hondurasa, Indonezije i Saudijske Arabije zbog djelovanja prema vladinim direktivama ili promoviranja provladinog sadržaja.

Među njima je 8.558 naloga koji su promovirali vladajuću stranku u Srbiji, Srpsku naprednu stranku (SNS), i njenog čelnika Aleksandra Vučića.

Twitter i ostale društvene mreže pod pritiskom su uklanjanja svih dezinformacija i govora mržnje sa svojih platformi, dok su pod posebnom pažnjom i zbog pandemije korona virusa, koja se također zloupotrebljava. 

Iz Twittera su rekli da su nalozi uklonjeni jer su kršili politiku platforme te su ciljano stvarani kako bi potkopali javnu raspravu.

Službenik Vlade otvorio 3.104 lažna naloga

Uklonjen je 2.541 nalog koji se veže uz egipatske novine El Fagr zbog stvaranja lažnih računa koji su generisali poruke koje su kritizirale Iran, Katar i Tursku.

“Informacije koje smo dobili izvana ukazuju da su nalozi slijedili upute egipatske vlade”, rečeno je iz Twittera.

Kompanija je uklonila 3.104 lažna naloga napravljena pod jednom IP-adresom u Hondurasu, i to od vladinog službenika, u svrhu dijeljenja predsjedničkog sadržaja.

Istraga koja je uslijedila nakon izvještaja istraživačkog sajta Bellingcat rezultirala je uklanjanjem 795 lažnih naloga povezanih s indonezijskom informacijskom operacijom koja je ciljala pokret za nezavisnost pokrajine Zapadne Papue. 

Twitter je uklonio i 5.350 naloga povezanih sa Saudijskom Arabijom koji su djelovali iz Saudijske Arabije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a čiji je sadržaj hvalio saudijsko vodstvo, ali kritizirao Katar i turske operacije u Jemenu.

Izvor: Agencije