Oglasi

Twitter priča: Tito, trebamo tvoj povratak!

Na današnji dan umro je "najveći sin Jugoslavije" kako godinama obožavatelji laskaju predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu.
U jednom postu Tito se jednostavno opisuje kao "kralj"EPA

Na današnji dan umro je "najveći sin Jugoslavije" kako godinama obožavatelji laskaju predsjedniku SFRJ Josipu Brozu Titu. Za života bio je markantna i harizmatična ličnost, a u godinama poslije smrti, posebice nakon raspada Jugoslavije, na Titov račun izrečeno je mnogo neutemeljnih kritika.

Ali, da Titova popularnost i poštovanje među običnim ljudima nije ništa manje nego u vrijeme kada je bio živ svjedoče salve pohvala koje se mogu danas pročitati na društvenim mrežama.

Tita se opisuje ka "heroja socijalizma" i "najvećim predsjednikom na ovim prostorima" a u nekoliko postova jasno je rečeno da je društvima nastalim na uništenim temeljima njegovg državničkog projekta neophodan Titov povratak.

U jednom postu Tito se jednostavno opisuje kao "kralj".

U jednom postu slikovito je pokazan Titov životni put s porukom o neophodnosti njegovog povratka.

Podsjećalo se i na vremena kada je Tito bio važna politička figura u svijetu i na susrete koje je imao sa Castrom i Che Guevarom.

Ili jednostavno o Titu govorilo kao o "legendi socijalizma".

Na dan kada je umro Josip Broz Tito neki su se jednostavno prisjetili čemu je sve Tito "kumovao" u svom dugom i bogatom političkom životu.

U jednom tweetu korisnik društvene mreže podsjetio je na riječi kojima je vođa palestinskog PLO-a Yasser Arafat opisao jugoslovenskog predsjendika.

I na kraju jednim nostalgičnim postom korisnik je objavom snimka sa Titove sahrane jednostavno zaključio "Nekada smo bili nešto".

Josip Broz Tito umro je na današnji dan prije 39 godina a deceniju iza njegove smrti država koju je stvorio u borbamama Drugog svjetskog rata uništena je u nizu krvavih ratova. Tita se često opisuje kao veilkog državnika i lidera i čovjeka koji je uspio pobjediti nacizam u otvorenoj vojnoj konfrotaciji. Osim partizanske borbe i pobjede u Drugom svjetskom ratu bio je prepoznatljiv kao jedini državnik koji se usprotivio Staljinovom hegemonizmu a kasnije je bio osnivač Nesvrstanih.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.