Tužilaštvo: Nismo dali nalog za pretres Dodikove imovine

Pravosudne institucije u BiH ukazaju na političke i medijske pritiske na rad Suda BiH i Tužilaštva BiH (Al Jazeera)

Tužilaštvo BiH negiralo je danas da je 14. januara izdalo naredbu da se izvrši pretres objekata, računa i svih transakcija koje koristi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“To nije naša informacija i nije tačna. Nemam komentare na takve informacije”, rekao je glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić, prenose bh. mediji.

Mediji u entitetu Republika Srpska jučer su prenijeli informaciju da je Tužilaštvo BiH izdalo naredbu da se izvrši pretres, prenio je Tanjug banjalučke Nezavisne novine.

Reakcije iz RS-a

Na navode o pretresu Dodikove imovine reagirao je i predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac.

On je kazao da će taj bh. entitet iskoristiti sve svoje demokratske kapacitete u odbrani i očuvanju njenih institucija.

“Institucije Republike Srpske, posebno predsjednik Republike i Ministarstvo unutrašnjih poslova, posljednjih dana izložene su bjesomučnim napadima čelnika stranaka takozvanog Saveza za promjene, koji, zloupotrebljavajući pozicije u Sarajevu, ne biraju sredstva kako bi ostvarili naloge i ciljeve njihovih inostranih nalogodavaca i finansijera, kao i političkih partnera iz SDA”, rekao je Košarac.

On je istakao da institucije Srpske imaju pravo da se brane od svakodnevnih pokušaja njihove kriminalizacije i rušenja. “Institucije Srpske će, uvjeren sam, biti odbranjene i sačuvane uz korištenje svih ustavnih, demokratskih i zakonski dozvoljenih kapaciteta koji im stoje na raspolaganju”, poručio je on.

Košarac je kazao da ključni bošnjački politički faktori, uz podršku stranaca, žele da u Republici Srpskoj preslikaju haos sličan onom koji je u entitetu Federacija BiH izazvan hapšenjem Fahrudina Radončića.

Pritisak na Sud

Iz kabineta predsjednika RS-a još nema službenog komentara na informaciju o medijskim navodima, navodi portal Klix.ba.

Pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini posljednjih dana ukazaju na političke i medijske pritiske na rad Suda BiH i Tužilaštva BiH.

“Sud i Tužilaštvo BiH neće dozvoliti da nezadovoljni pojedinci, koristeći se moćnim medijskim sredstvima, dovode u pitanje nepristrasan i nezavisan rad ovih institucija koje su nepokolebljive u namjeri da procesuiraju sve one koji su svojim radnjama došli u sukob sa zakonom”, stoji u zajedničkom saopćenju Suda i Tužilaštva BiH.

Izvor: Agencije