Tužilaštvo Južne Koreje traži 20 godina zatvora za bivšeg predsjednika

Tužioci također traže da se Lee kazni novčano sa 13,3 miliona američkih dolara) i da mu se oduzme dodatnih 9,9 miliona dolara (EPA)

Tužilaštvo Južne Koreje zatražilo je 20 godina zatvora za bivšeg predsjednika Lee Myung-baka zbog optužbi za korupciju, prenosi novinska agencija Kyodo.

Tužioci također traže da se Lee kazni novčano sa 15 milijardi korejskih vona (13,3 miliona američkih dolara) i da mu se oduzme dodatnih 11,1 milijardi vona (9,9 miliona dolara), prenosi Fena.

Lee, koji je bio predsjednik od 2008. do 2013. godine, u aprilu je optužen po 16 tačaka koje uključuju uzimanje 11 milijardi vona mita dok je bio na funkciji.

Njegovo suđenje počelo je u maju i on je negirao sve optužbe.

Izricanje presude održat će se početkom sljedećeg mjeseca.

Lee je četvrti je predsjednik Južne Koreje koji se našao pred sudom.

Zatvorske kazne

Južnokorejski prizivni sud je produžio prošlo mjesec kaznu zatvora bivšoj predsjednici Park Geun-hye na 25 godina, objavila je agencija Yonhap, za slučaj korupcije koji ju je srušio sa vlasti 2017. godine.

Sud je kaznu produžio jer je Park sklopila ugovor s prijateljicom kako bi joj omogućila da primi blizu 72 miliona dolara.

Drugi sud osudio je Park u julu na osam godina zatvora, u posebnom slučaju, koji je izrastao iz istog skandala.

Kako prenosi Reuters, ona je, također, proglašena krivom za miješanje u izbor kandidata vladajuće partije na parlamentarnim izborima.

Izvor: Agencije