Tužilaštvo Crne Gore: Istrage napada na novinare prioritet

Novinari, Protest
U Tužilaštvu kažu da rade sve da bi rasvijetlili slučajeve iako razumiju nezadovoljstvo dijela javnosti (Anadolija)

Vršitelj dužnosti vrhovnog državnog tužitelja Crne Gore Ivica Stanković izjavio je da su zaštita novinara i njihove imovine na vrhu popisa prioriteta u radu Državnog tužiteljstva.

Skupštinski odbori za sigurnost i obranu i ljudska prava održali su konzultativno saslušanje u vezi s postupanjem nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima.

Osim Stankovića, sjednici su prisustvovali i ravnatelj Uprave policije Veselin Veljović i predsjednik Povjerenstva za istragu napada na novinare Nikola Marković.

Stanković je istaknuo da Tužiteljstvo radi sve da bi rasvijetlilo slučajeve napada na novinare iako, kako tvrdi, razumije nezadovoljstvo dijela javnosti.

“U prethodnom periodu značajan broj predmeta napada na novinare i njihovu imovinu je riješen, što znači da su izvršioci precesuirani i krivično gonjeni. Tome je, pored proaktivnog pristupa tužilaca, doprinijelo i moje lično konstantno ukazivanje da ovi predmeti treba da budu prioritet u radu Tužilaštva”, kazao je Stanković.

Također je rekao da je Tužiteljstvo pomoglo u radu Povjerenstva za istragu napada na novinare blagovremenim dostavljanjem dokumentacije i informacijama o slučajevima kojima se to tijelo bavi.

‘Paralelne istrage’

Kazao je da od svih nadležnih očekuje suradnju.

“Ipak, moram da istaknem činjenicu da nastojanja da se u određenim slučajevima vode paralelne istrage sa državnim organima nikome ne pomažu”, rekao je.

Predsjednik tog povjerenstva i urednik dnevnog lista Dan Nikola Marković upozorio je da je od 2004. u Crnoj Gori zabilježeno 85 napada na novinare, od čega je prošle godine prijavljeno 11.

Marković je kazao da Povjerenstvo ima tehničku suradnju s Tužiteljstvom i Upravom policije.

“Upravo na bazi dokumentacije koju smo dobili od Tužilaštva i policije registrovali smo brojne propuste nadležnih organa. Nijedan od ključnih napada na naše kolege nije rasvijetljen, a nadležni nisu uradili sve što treba. Nemamo odgovor od Tužilaštva ko je kriv za te propuste i zašto nije sankcionisan. Pozivam Vladu da pokrene incijativu za pokretanje odgovornosti onih koji nisu radili svoj posao. Tako će se skinuti teret kolektivne odgovornosti sa institucija”, rekao je Marković.

Izvor: Agencije