Tužilaštvo će se žaliti na presudu Crvenim beretkama

Specijalni sud oslobodio je pripadnike JSO-a, navodeći da nema dokaza da je bila riječ o pobuni, već o protestu (Screenshot / YouTube)

Tužilaštvo za organizovani kriminal najavilo je da će se žaliti na presudu, kojom su sedmorica pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) oslobođena optužbi za oružanu pobunu 2001. godine.

Tužilaštvo će nakon dobijanja pisanog otpravka presude uložiti žalbu Apelacionom sudu na presudu, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Specijalni sud oslobodio je u petak, 13. jula, u prvostepenom postupku pripadnike JSO, navodeći da tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje da je reč o pobuni.

Optužbi su oslobođeni nekadašnji komadanti JSO Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, kao pripadnici jedinice Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Veselin Lečić, Dragiša Rodić i Vladimir Potić.

Tužilaštvo: Ugrozili pravni poredak

Tokom procesa optuženi su tvrdili da je bila reč o protestu, a ne o pobuni.

Tužilaštvo je teretilo optužene, tvrdeći da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Ðinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako je nevedeno u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Tužilaštvo tvrdi da je su takvim postupanjem Jedinice, bili neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje.

Sud: Vlada nije proglasila vanredno stanje

S druge strane, predsednik Sudskog veća, sudija Dragomir Gerasimović je u obrazloženju oslobađajuće presude podsetio da Vlada tada nije proglasila vanredno stanje, jer je procenila da ne postoji bojazan od nasilnog preuzimanja vlasti.

Među pisanim dokazima, kako je naveo, bili su i stenogrami sa 61. i 62. sednice Vlade kojima su prisustvovali skoro svi predstavnici vlasti, a u kojima je konstatovano da bezbednost države nije ugrožena.

Prema njegovim rečima, i samo ponašanje državnog vrha dokaz za sebe, kao i dolazak tadašnjeg premijera Zorana Đindića sa maloletnim sinom na proslavu slave JSO.

Ulemek i Jovanović su na odsluženju zatvorskih kazni od 40 godina zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, dok su se ostali optuženi branili sa slobode.

Izvor: Agencije