Tusk prekinuo vanredni EU samit

Lideri EU sinoć su prekinuli radni sastanak zbog novih konsultacija (AP)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk prekinuo je vanredni samit čelnika Evropske unije, posvećen izboru novog vodstva Evropske unije i zakazao novi sastanak za utorak prijepodne, prenose agencije.

„Predsjednik Evropskog vijeća prekinuo je sastanak i ponovo sazvao Evropsko vijeće sutra u 11 sati“, objavio je Tuskov glasnogovornik Preben Aamann.

Čelnici EU-a okupili su se još u nedjelju u 18 sati, a nakon toga su vođene intenzivne bilateralne i multilateralne konsultacije te je plenarna sjednica počela tek oko 21:30.

Međutim, trajala je samo do 23, kada su ponovno počele bilateralne konzultacije koje su trajale sve do 8 sati ujutro.

Prekid samita znači da još nema dogovora, a posljednjih nekoliko sati kružilo je nekoliko kombinacija nove kadrovske križaljke.

U nedjelju poslije podne, prije početka samita, holandski socijaldemokrat Frans Timmermans iskočio je kao favorit za poziciju predsjednika Evropske komisije.

Prema informacijama koje je u ponedjeljak ujutro objavio Politico.eu, iza te ideje stoji bivši predsjednik Evropskog parlamenta, njemački socijaldemokrat Martin Schulz.

Spašavanje koncepta ‘spitzenkandidata’

Po toj zamisli, Timmermans bi bio predsjednik EK-a, a Manfred Weber, čija je Evropska narodna partija – EPP relativni pobjednik evropskih izbora, dobio bi utješno mjesto predsjednika EP-a.

Navodno su tu ideju prihvatili njemačka kancelarka Angela Merkel i Weber.

To je, navodno, učinjeno kako bi se spasio koncept “spitzenkandidata”.

Međutim, ta ideja nije naišla na dobar prijem u EPP-u, u kojem većina insistira da njima, kao pobjednicima izbora, pripadne mjesto predsjednika EK-a.

Nakon što na redovnom samitu održanom 20. i 21. juna nisu uspjeli postići dogovor, sazvan je vanredni samit za nedjelju navečer, kako bi se prije prve plenarne sjednice novog saziva EP-a dogovorio paket imenovanja u novom institucionalnom ciklusu.

Riječ je o izboru predsjednika EK-a, Evropskog vijeća, EP-a, predsjednika Evropske centralne banke – ECB i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Lideri EU-a su u nedjelju navečer prekinuli radni sastanak zbog novih konsultacija.

Radna večera EU lidera počela je sa tri sata zakašnjenja, a sastanak je suspendiran nakon manje od dva sata, radi novih konsultacija.

Grašak, rakovi i sladoled

Tokom radne večere iz Evropskog vijeća do medija su stigle informacije da je EU liderima bilo onemogućeno korištenje mobilnih telefona, kako ne bi došlo do “curenja informacija” o pregovorima koji se vode oko nominacija za vodeće EU pozicije.

Istovremeno, objavljen je i “meni” večere, na kojoj su se našli supa od graška i pečeni rakovi, riblji filet s krompir pireom, kao i crna čokolada sa sladoledom za desert.

Posljednji put kada se biralo novo vodstvo 2014. godine trebala su tri mjeseca i tri samita.

Izvor: Agencije