Oglasi

Tusk: Ojačati veze EU-a sa zapadnim Balkanom

Predsjednik Evropskog vijeća je najavio jačanje veza između Evropske unije i zapadnog Balkana te jačanje veza među zemljama regije.
Zapadni Balkan bio je jedna od tema u razgovorima Donalda Tuska s austrijskim kancelarom Sebastijanom KurzomEPA

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk najavio je u utorak jačanje veza između Evropske unije i zapadnog Balkana, kao i jačanje veza među samim zemljama regije.

Zapadni Balkan bio je jedna od tema u razgovorima Tuska s austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurzom u Beču.

"Razgovarali smo o samitu EU - Zapadni Balkan, koji će u maju biti održan u Sofiji, čiji cilj je jačanje veza, kako s regijom, tako i unutar regije. To se odnosi na više investicija u transportnu infrastrukturu, jačanje razmjene u obrazovanju i kulturi, kako bi komunikacija među građanima bila lakša i brža", poručio je Tusk poslije sastanka s austrijskim kancelarom, prenosi Tanjug.

Predsjednik Evropskog vijeća razgovarao je u Beču s austrijskim kancelarom o predstojećem samitu lidera EU-a, na kojem će u prvom planu biti naredni višegodišnji EU budžet, koji će biti zasnovan na prioritetima EU-a u sljedećoj dekadi.

 

Tusk je najavio da će, pored sigurnosti i odbrane, digitalnih tehnologija i obrazovanja, među prioritetima EU-a u sljedećoj dekadi biti i zaustavljanje ilegalne migracije u EU.

U tome predsjednik Evropskog vijeća vidi značajnu ulogu zemalja zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, Samit [EU - zapadni Balkan u Sofiji] će biti značajan i za jačanje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, uključujući sigurnost i migracije, jer je učešće zapadnog Balkana, kao vjekovnog čuvara evropski granica, u zaustavljanju migrantskog vala u Evropu 2015. godine bilo je značajno".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.