Tusk o pokretanju Brexita: Već nam nedostajete

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk primio je pismo britanske premijerke Therese May kojim je aktiviran članak 50. Lisabonskog ugovora i službeno pokrenut Brexit. 

Tusk je o tome izvijestio na svom Twitter-nalogu.

“Nakon devet mjeseci Ujedinjeno Kraljevstvo isporučilo je Brexit” napisao je. 

Objavio je i fotografiju kako prima pismo iz ruku britanskog veleposlanika pri EU-u Tima Barrowa.

Pismo sadrži britansku obavijest da želi aktivirati članak, koji zemlji koja to želi omogućuje napuštanje Unije nakon dvije godine pregovora. 

Na referendumu u lipnju prošle godine 52 posto Britanaca izjasnilo se da želi napustiti EU. 

Tusk je poručio: “Nema razloga pretvarati se da je ovo sretan dan, ni u Briselu ni u Londonu. Napokon, većina Europljana, među kojima i pola britanskih glasača, želi da ostanemo zajedno, a ne da se rastajemo. Ja se osobno neću pretvarati da sam sretan danas. Paradoksalno, ima i nešto pozitivno u Brexitu. Učinio nas je, zajednicu od 27, više odlučnima i ujedinjenima nego prije. Nema pobjednika u ovom procesu. U suštini je to kontrola štete. Već nam nedostajete. Hvala i zbogom.”

Premijerka May o Brexitu je govorila u Parlamentu Velike Britanije. 

Farage seli ako ‘bude katastrofa’

Velika Britanija bila je članica Europske unije 44 godine, a prošle je godine na referendumu britanski narod odlučio o izlasku iz saveza.

Procjenjuje se da će pregovori o Brexitu trajati najmanje dvije godine.

“Ako se pokaže da je Brexit katastrofa, namjeravam preseliti u inozemstvo”, izjavio je britanski političar Nigel Farage, bivši vođa UKIP-a, desničarske stranke koja je najglasnije lobirala za Brexit, služeći se često i tzv. alternativnim činjenicama.

“Otići ću živjeti u inozemstvo, otići ću živjeti negdje drugdje”, rekao je Farage, prenosi portal Politico.

No, izrazio je uvjerenost da Brexit “neće biti katastrofa”.

‘Ne postoji baš tradicija’

“Uspjeli smo se u posljednji trenutak ukrcati u spasilački čamac ‘Titanica’. EU ne funkcionira”, tvrdi Farage.

Na pitanje hoće li se ispričati i povući iz politike ako se “za dvije ili tri godine” pokaže da su bili u pravu stručnjaci koji su upozoravali na “gospodarsku katastrofu koja će se dogoditi” nakon Brexita Farage je rekao da u vezi s time u Velikoj Britaniji “ne postoji baš tradicija”.

Nabrojao je tada niz britanskih političara koji se nisu ispričali narodu, uključujući Alastaira Campbella, bivšeg spin doctora premijera Tonyja Blaira, “zbog toga što ih je uvukao u rat koji ih je stajao puno novca i krvi”.

Izvor: Al Jazeera i agencije