Oglasi

Tusk: Nisu svi u EU-u spremni pregovarati sa Skopljem

Prvi čovjek Evropskog vijeća, nakon razgovora s makedonskim čelnikom, poručio je da je Skoplje poslalo sve prave signale.
Pendarovski i Tusk: 'Nije pitanje ako nego kada u EU'EPA-EFE

Predsjednik Evropskog Vijeća Donald Tusk ocijenio je danas da je Sjeverna Makedonija učinila sve što se od nje tražilo na putu eurointegracija, ali je dodao da sve države članice Evropske unije nisu spremne sljedećih dana donijeti odluku o početku pristupnih pregovora sa Skopljem, prenose agencije.

Tusk je nakon sastanka s novim predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim izjavio da je zvanično Skoplje u posljednje dvije godine isporučilo sve prave političke signale koje EU očekuje od zemlje kandidata, počevši od demokratskih izbora, proeuroatlantske orijentacije do međuetničkog pomirenja i popravljanja odnosa sa susjedima.

"Kao predsjednik Evropskog vijeća ne želim prejudicirati odluke EU-a. Učinili ste sve što se od vas očekivalo. No, želim biti iskren prema vama: nisu sve države članice spremne donijeti odluku o otvaranju pregovora sljedećih dana", izjavio je Tusk.

Mjesto u Uniji

Kaže kako vjeruje da odluka Unije može biti samo pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, u skladu s preporukama Evropske komisije.

"Nije pitanje ako nego kada", poručuje Tusk, uz ocjenu kako zna da je za postizanje konsenzusa među 28 država članica ponekad potrebno više vremena.

"Ali nema sumnje da je mjesto vaše države i cijele regije u EU-u", zaključio je Tusk.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.