Turski sud oslobodio američkog pastora Brunsona

Sud u Izmiru naredio je danas oslobađanje američkog evanđeoskog pastora Andrewa Brunsona koji se nalazi u centru žestokog diplomatskog spora između Ankare i Washingtona, javlja agencija Reuters i dodaje kako bi ovaj potez mogao biti prvi korak ka poboljšanju odnosa između NATO saveznika.

Sud je odredio zatvorsku kaznu od tri godine i 1,5 mjeseci Brunsonu koji je optužen za terorističko djelovanje, ali je određeno kako neće više biti u zatvoru jer je u pritvoru od oktobra 2016. godine.

Sud je u petak također ukinuo Brunsonov kućni pritvor i zabranu putovanja, što pastoru i njegovoj porodici omogućava da napuste Tursku ako žele.

Trumpova podrška

„Tehnički, pastor Brunson je slobodan i može ići u svoju domovinu ako želi. Ili ako želi može ostati. Ovo su dobre vijesti za Amerikance, ali i za tursko tržište. Svi su čekali presudu suda, zbog postojanja pritiska na tursku liru zbog tenzija između SAD-a i Turske zbog ovog slučaja“, javila je iz Izmira novinarka Al Jazeere Sinem Koseoglu.

Advokat Brunsonove porodice kazao je kako je pastor u svome domu u Izmiru, te kako će vjerovatno otputovati u SAD, javila je agencija Reuters.

Nakon što je sud naredio oslobađanje pastora, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump objavio je na Twitteru kako su njegove „misli i molitve“ uz Brunsona.

Svjedoci navode kako je Brunson plakao na određivanju kazne. Prije presude je pastor na sudu kazao: “Ja sam nevin čovjek. Volim Isusa, volim Tursku”.

Slučaj protiv Brunsona, evanđeoskog propovjednika iz Sjeverne Karoline koji živi u Turskoj više od 20 godina i koji je uhapšen prije dvije godine, doveo je do nametanja američkih tarifa Turskoj i žestokih osuda koje je iznio predsjednik SAD-a Donald Trump.

Slom lire

Uz američke sankcije Turskoj, kriza je također izazvala slom turske lire u avgustu što je otkrilo krhkost turske ekonomije.

Brunson (50) je terećen za veze sa kurdskim pobunjenicima i pristalicama Fethullaha Gulena, imama koga Turska krivi za neuspjeli pokušaja vojnog udara 2016. godine. Brunson je negirao optužbe i Washington je tražio njegovo oslobađanje.

Ranije u petak turski tužitelj je zatražio desetogodišnju zatvorsku kaznu za američkog kršćanskog pastora, te također od suda zatražio ukidanje sudskih kontrola, potez koji bi omogućio Andrewu Brunsonu da odmah napusti ovu državu.

Izvor: Al Jazeera i agencije