Turski sud naložio deblokadu Twittera

Twitter je korišten za distribuciju snimka koji implicira umiješanost turskog premijera u korupciju (Reuters)

Turski sud naložio je danas Upravi za veze i telekomunikacije da deblokira pristup servisu Twitter na internetu, nakon što je ta društvena mreža bila upotrijebljena za distribuciju snimka koji implicira umiješanost turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u korupciju, javio je AFP.

Međutim, nije jasno hoće li i kada blokada biti ukinuta, iako je zamjenik premijera Bulent Arinc naložio Upravi za telekomunikacije da ispoštuje odluku Suda, navodi agencija Reuters.

“Mi poštujemo sudske odluke, zato što to Ustav traži od nas. Možda nam se ne sviđaju, ali ih se pridržavamo. Ako je odluka takva… onda je očigledno šta Uprava treba činiti”, kazao je Arinc novinarima.

Upravni sud u Ankari naložio je Upravi deblokadu Twittera, koja se očekuje u narednim satima, navodi francuska agencija, pozivajući se na privatnu televiziju NTV.

Na taj način Sud je uvažio tužbu turskog udruženja advokata od 20. marta.

U odluci Suda, kako prenosi Itar-Tass, navodi se da blokiranje pristupa Twitteru protivriječi principima pravne države.

Ruska agencija prenijela je i Erdoganovu izjavu iz intervjua datog uoči lokalnih izbora, zakazanih za 30. mart, da Twitter nije pod jurisdikcijom turskih sudova i da su zato vlasti blokirale pristup tom internet resursu, kao i da je ta mjera unutrašnje pitanje Turske, navodi Tanjug.

Erdoganovi zahtjevi

Navodeći da desetine i stotine zahtjeva za uklanjanje naloga i tweetova postoje u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Rusiji i Indiji te da se većem dijelu tih zahtjeva udovoljava, Erdogan je rekao kako Turska “hoće zatvoriti svega dva naloga”.

Ranije je kazao kako su snimci montirani i oštro odbacio navode o umiješanosti u korupciju.

“Mi upućujemo sudske odluke, ali nas ne slušaju (u kompaniji Twitter)… Preostaje nam jedino da onemogućimo pristup”, rekao je turski premijer.

“Kada je riječ o slobodama, mi smo ispred većine zemalja Evropske unije. Nema u mnogima od njih tolike slobode informiranja. Čovjek može početi da vrijeđa premijera onako kako želi. Kod njih se to neće dogoditi”, rekao je Erdogan.

Najavio je da će Turska i dalje postupati čvrsto prema društvenim mrežama u slučaju da ne ispunjavaju sudske naloge o zatvaranju naloga i uklanjanju sadržaja.

Izvor: Agencije