Turski BDP lani porastao za 8,5 posto

Simsek: Privredni rast od 5,2 posto u posljednjem kvartalu 2011. bio je u skladu sa Vladinim očekivanjima (Reuters)

Turski bruto društveni proizvod (BDP) je u 2011. godini porastao za 8,5 posto, a u posljednjem kvartalu za 5,2 posto, pokazuju zvanični podaci turskog instituta za statistiku.

BDP je po glavi stanovnika bio 7.808 eura u 2011. godini, navodi se u saopćenju, a prenosi AFP.

“Vjerovatno da je ova stopa rasta BDP-a za 2011. godinu, odmah poslije Kine, druga najveća u svijetu”, izjavio je turski ministar nauke, industrije i tehnologije Nihat Ergun za tursku novinsku agenciju Anadolija.

Turska vlada predviđa da će BDP u 2012. godini usporiti na četiri posto zbog posljedica krize u eurozoni, ali je izrazila uvjerenost da će to usporavanje biti kratkoročno.

Turska, trenutno rangirana kao 17. najveća svjetska ekonomija, želi se pridružiti grupi deset najvećih svjetskih ekonomija do 2023. godine.

Analitičari su, međutim, zabrinuti da je rast deficita tekućeg plaćanja Turske znak pregrijavanja ekonomije i da bi mogao uzrokovati njeno ozbiljnije usporavanje.

Privredni rast od 5,2 posto u posljednjem kvartalu 2011. godine bio je u skladu sa Vladinim očekivanjima, prema ministru finansija Mehmetu Simseku.

“Podaci za posljednji kvartal pokazuju da se proces ‘mekog prizemljenja’ nastavlja stabilnim tempom, u skladu sa Vladinim ciljevima,” rekao je on za agenciju Anadolija.

Turska ekonomija je u prvom tromesečju 2011. godine porasla za 11,9 posto, u drugom za 9,1 posto, dok je u trećem ojačala za 8,4 posto.

Ova zemlja, koja je trenutno rangirana kao 17. najveća svjetska ekonomija, želi se pridružiti grupi deset najvećih svjetskih ekonomija do 2023. godine.

Izvor: Agencije