Turske vlasti danas pretresaju konzulat Saudijske Arabije

Saudijska Arabija, zasad, nije pružila nikakve dokaze da je Khashoggi izašao živ iz konzulata (EPA)

Turske vlasti izvršit će danas pretres konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu u okviru istrage o nestanku saudijskog novinara Jamal Khashoggija, javlja Reuters.

Agencija navodi da je to izvijestila televizija NTV pozivajući se na diplomatske izvore.

Khashoggi, novinar koji je radio za Washington Post i bio kritičar režima u Rijadu, vodi se kao nestao nakon što je 2. oktobra ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi podigao neka dokumenta.

Turske vlasti iznijele su bojazan da je su ga ubili agenti tajne službe Saudijske Arabije, što Rijad negira i tvrdi da su optužbe neosnovane.

Upozorenje američkog predsjednika

Saudijska Arabija, zasad, nije pružila nikakve dokaze da je Khashoggi izašao živ iz konzulata, a njegova vjerenica, koja ga je čekala ispred zgrade, tvrdi da nije uopće ni izašao.

Saudijska Arabija je ranije saopćila da neće podleći nikakvim “prijetnjama” ekonomskim sankcijama ili političkim pritiscima.

To je saopćeno nakon što je američki predsjednik Donald Trump upozorio na “oštru kaznu” ako se ispostavi da je nestali saudijski novinar ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

U saopćenju koje je objavila državna agencija Saudijske Arabije, također se navodi da će ta država odgovoriti na svaki korak koji bude preduzet protiv nje, prenosi AP.

Izvor: Agencije