Turska: Uveden policijski sat zbog protesta

Turske vlasti uvele su u srijedu policijski sat u oblastima na jugoistoku zemlje, nakon što je 19 ljudi poginulo tokom protesta, organiziranim zbog odbijanja vlasti da provedu vojnu akciju protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant i zauzimanja dijelova Kobanija, kurdskog strateškog grada u Siriji na granici s Turskom.

U neredima je povrijeđeno nekoliko desetina osoba, među kojima i pet turskih policajaca.

U Siirtu je preminula još jedna osoba koja je povrijeđena tokom nereda, prenosi Anadolija.

Neredi u ovom turskom gradu i dalje traju.

U Diyarbakiru su preminule još dvije osobe, tako da je u ovom gradu broj mrtvih povećan na deset osoba, u Siirtu i Mardinu po tri, a u Batmanu, Musu i Vanu po jedna osoba.

Zatvorene škole, otkazani letovi

Ministar unutrašnjih poslova Turske Efkan Ala je rekao da nasilje neće ništa riješiti i da takvo besmisleno ponašanje mora odmah stati.

Tokom nereda između demonstranata i policije oštećeni su mnogobrojni privatni automobili, poslovnice banaka, uredi i sjedišta političkih stranaka.

Osnovne i srednje škole u Diyarbakiru su zatvorene, kao i Univerzitet Van, dok je Univerzitet Hakkari zatvoren naredna tri dana.

Vozovi između Mersina i Adana su obustavljeni, javlja Anadolija.

Zbog sigurnosne situacije u Diyarbakiru, jutarnji let Turkish Airlinesa iz Istanbula je otkazan.

Otkazana su i dva leta Anadolu Jeta u srijedu između Diyarbakira i Ankare.

Grupa osoba je pokušala preći granicu i ući u Siriju, ali su ih spriječili turski vojnici.

Sukob s policijom

U protestima, održanim u više gradova, uključujući i one na jugoistoku zemlje, većinom nastanjene Kurdima, povrijeđeni su deseci ljudi, prenijele su agencije.

U Istanbulu i još najmanje šest gradova Turske došlo je do sukoba policije i demonstranata, koji su protestirali zbog napredovanja boraca ISIL-a.

Demonstranti su tokom prethodne noći podigli barikade u nekoliko istanbulskih četvrti i bacali kamenice i dimne bombe na policiju, čiji je jedan pripadnik povrijeđen.

Turska policija je upotrijebila suzavac i vodene topove da bi razbila slične proteste u gradovima naseljenim uglavnom Kurdima – Diyarbakiru, Batmanu, Vanu, Sirnaku, Sanliurfi i Hakkariju.

Borci ISIL-a su u ponedjeljak uvečer zauzeli tri okruga u Kobaniju, gradu na granici s Turskom.

Više od 2.000 sirijskih Kurda, među njima žene i djeca, evakuirano je iz tog grada.

Izvor: Agencije