Oglasi

Turska upozorava Exxon protiv saradnje s kiparskim Grcima

Američki energentski gigant ranije najavio potragu za zemnim plinom na istoku Mediterana.
Prošlog vikenda američki energetski gigant ExxonMobil počeo je s bušenjem i traženjem plina u istočnom MediteranuArhiva

Turska je upozorila američku multinacionalnu energetsku kompaniju ExxonMobil da ne sarađuje sa Vladom Kipra u potrazi za plinom na Sredozemnom moru, prenose agencije.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je kako traženje plina u istočnom Mediteranu „ne doprinosi stabilnosti regije“ i kako bi moglo promijeniti „osjetljive ravnoteže“, prenosi AP.

Glasnogovornik turskog Ministarstva Hami Aksoy naveo je kako ponavlja „upozorenja“ energetskim kompanijama u vezi s „jednostranim traženjem i vađenjem plina od kiparskih Grka“.

Aksoy je rekao i kako Turska namjerava početi potragu za plinom u oblasti kod sjeverne obale Kipra.

Podjela zarade

Kipar je od 1974. godine etnički podijeljen na južni, grčki dio i na sjeverni, turski dio. Vlada Kipra kontrolira samo južni dio otoka, a Turska se oštro protivi samostalnom kiparskom traženju plina.

Zvanična Ankara navodi kako Kipar svaku eventualnu zaradu od plina mora podijeliti sa Turskom i kiparskim Turcima na tom podijeljenom otoku.

Prošlog vikenda američki energetski gigant ExxonMobil počeo je s bušenjem i traženjem plina u istočnom Mediteranu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.