Turska uhapsila desetke osumnjičenih za planiranje napada

Osumnjičeni su uhapšeni u Istanbulu i na sjeverozapadu turske pokrajine Burse (EPA)

U Turskoj su danas uhapšene 43 osobe za koje se sumnja da su pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i da su planirali napade tokom obilježavanja Nacionalnog dana Turske, saopćila je policija.

Osumnjičeni su uhapšeni u Istanbulu i na sjeverozapadu turske pokrajine Burse u tri operacije, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, vjeruje se da su trojica uhapšenih planirala napade tokom obilježavanja Dana Republike u Istanbulu, kao i da su protivterorističke jedinice ustanovile da su osumnjičeni bili u kontaktu s osobama koje su im trebale osigurati logističku pomoć za napad.

Hapšenja nakon ubistva Baghdadija

Pozivajući se na tursku agenciju Anadolija, Reuters navodi da među uhapšenima u Bursi ima državljana Sirije, dok među uhapšenima u Istanbulu ima i turskih državljana.

Hapšenja su uslijedila dva dana nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da je vođa grupe Islamska država Abu Bakr el-Baghdadi ubijen u specijalnoj operaciji američkih snaga na sjeveroistoku Sirije, blizu turske granice.

U Turskoj se danas obilježava 96 godina od osnivanja sekularne države, a nakon propasti Osmanskog Carstva.

Izvor: Agencije