Turska raspoređuje 1.000 policajaca na granicu s Grčkom

Hiljade migranata požurile su prema turskoj-grčkoj granici u nadi da će preći u Evropu (EPA)

Turska raspoređuje 1.000 pripadnika specijalnih policijskih snaga uz granicu s Grčkom kako bi zaustavila povratak migranata prema svojoj teritoriji, rekao je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu u četvrtak, optužujući grčke vlasti da su ranile 164 migranta, prenosi Reuters.

Soyluovi komentari dati su usred verbalnog rata između Ankare i Atine nakon odluke Turske da se više neće pridržavati sporazuma iz 2016. s Evropskom unijom koji je podrazumijevao da će Turska zaustaviti ilegalne migracijske tokove u Evropu u zamjenu za milijarde eura pomoći.

Grčka je blokirala ulazak gotovo 35.000 migranata i priprema deportaciju stotina onih koji uspjeli ući u zemlju otkad je Turska prošle sedmice otvorila granicu prema Evropi, otkrili su vladini izvori.

Hiljade migranata krenule su prema Grčkoj kad je Ankara 28. februara otvorila granice prema Evropi i prekršila obveze unutar sporazuma s EU-om iz 2016, prenosi Hina.

Migranti koji su u Grčku ušli nakon 1. marta bit će prebačeni u grad Serres i deportirani u njihove zemlje, rekao je grčki ministar za migracije Notis Mitarachi kasno u srijedu.

Ankara optužuje grčke vlasti za ubistvo i ranjavanje migranata u blizini granice. Atina je odbacila takve optužbe, iznoseći kontrakritike da turska policija pomaže migrantima da ilegalno pređu granicu.

Turska traži pomoć od EU-a

U obraćanju novinarima u sjeverozapadnoj pokrajini Edirne Soylu je rekao da je grčka policija ranila mnoštvo migranata koji su pokušali preći granicu.

“Ranili su 164 čovjeka. Pokušali su vratiti 4.900 ljudi u Tursku”, rekao je Soylu.

“Raspoređujemo 1.000 pripadnika specijalne policijske jedinice na granicu kako bismo prevenirali vraćanje.”

Kako dalje navodi Reuters, Turska, “zaključana” u vojnom sukobu s Moskvom i Damaskom na sjeverozapadu Sirije dok istovremeno izdržava 3,6 miliona sirijskih izbjeglica, saopćila je da više ne može podnijeti pritisak izbjeglica. Turska želi da EU snažnije podrži njene napore u Siriji protiv režima Bashara al-Assada, kojem pomaže Rusija, i pruži više sredstava za zbrinjavanje raseljenih.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu se sastao sa zvaničnicima EU-a kako bi razgovarali o razvoju u Siriji i migrantima koji dolaze na evropske granice. Erdoganov glasnogovornik rekao je kasnije da “razgovori nisu donijeli konkretne prijedloge”.

Izvor: Agencije