Turska otkrila još 85 milijardi kubnih metara prirodnog gasa u Crnom moru

Turska u Crnom moru otkrila dodatnih 85 milijardi kubnih metara prirodnog gasa (EPA)

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je dodatnim seizmičkim istraživanjima namjenskog broda “Fatih“ Turska u Crnom moru otkrila dodatnih 85 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, javlja Anadolija.

Podsjetivši kako je u izvoru “Tuna-11 (Dunav-1) u Polju plina Sakarya u augustu otkrivena rezerva od 320 milijardi kubnih metara tog energenta, Erdogan je kazao da je dodatnim istraživanjima i otkrićem rezerva gasa povećana na rekordnih 405 milijardi kubika.

Erdogan je rekao da su rezerve otkrivene u Crnom moru najveći su izvor hidrokarbona pronađen u historiji Turske.

Turski predsjednik dodao je i da je cilj da otkriveni gas bude dat na korištenje turskom narodu do 2023. godine.

Istraživanja u Mediteranu

Turski brod za istraživanje nalazišta nafte i gasa počeo je početkom augusta potragu za resursima u spornim oblastima istočnog Sredozemlja, izjavio je tada ministar za energetiku Turske.

Najava Ankare da će početi istraživanje dovela je do rasta tenzija između Grčke i Turske, članica NATO-a, ali regionalnih rivala, u vezi prava na traganje za naftom i gasom u Sredozemnom moru, prenosi Beta.

Brod Oruc Reis počeo je da istražuje u oblasti za koju Grčka navodi da se preklapa sa njenim epikontinentalnim pojasom i zahtijeva njegovo povlačenje.

Izvor: Agencije