Oglasi

Turska osudila EU zbog podrške Kipru

Kipar tvrdi da Turska narušava njegovu isključivu ekonomsku zonu u Sredozemnom moru.
Turski brod je prošlog mjeseca počeo bušenje na skoro 70 kilometara od zapadne obale KipraEPA

Turska je odbacila evropske osude svojih pokušaja da eksploatira plin u vodama oko Kipra i saopćila da Evropska unija ne može biti smatrana nepristrasnim posrednikom za taj podijeljeni otok.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je saopćilo da će Turska nastaviti da štiti prava kiparskih Turaka sve dok oni ne budu uključeni u mehanizme donošenja odluka na Kipru, pa tako i onih koje se tiču raspodiele prirodnih resursa, prenosi Beta.

Kipar tvrdi da Turska narušava njegovu isključivu ekonomsku zonu u Sredozemnom moru, a Evropska unija je zaprijetila Ankari sankcijama.

Turski brod Fatih je prošlog mjeseca počeo bušenje na skoro 70 kilometara od zapadne obale Kipra.

Sporno pitanje

Drugi brod, Yavuz, doplovio je u područje nedaleko od poluotoka Karpas na istoku Kipra.

Kipar želi postati važan energetski snabdjevač u istočnom dijelu Sredozemlja i da izgradi kopneni terminal za eksploataciju i transfer plina prema Evropi i Aziji do 2022. godine.

Kiparske rezerve plina jedno je od spornih pitanja u pregovorima o ponovnom ujedinjenju otoka.

Turska, koja od 1974. godine drži pod vojnom okupacijom sjevernu trećinu Kipra, protivi se da Republika Kipar, kojom upravljaju Grci, istražuje i eksploatira plin.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.