Turska očekuje da Rusija zaustavi napade sirijskih snaga

Idlib, Sirija
Situacija u Idlibu pogoršala se krajem januara, kada su trupe sirijske vlade počele ofanzivu na pobunjenike (EPA)

Turska od Rusije očekuje da zaustavi napade snaga sirijske vlade u pokrajini Idlib na sjeverozapadu te zemlje, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, dodajući da Ankara mora raditi s Moskvom na rješavanju problema u regiji, prenosi agencija Tanjug.

Precizirao je da Turska od država koje su jamci sirijske vlade očekuje da zaustave napade.

“Prenijeli smo odlučnost ruskim partnerima da zaustavimo humanitarnu dramu u Idlibu”, rekao je Cavusoglu, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

Razgovor Putina i Erdogana

U raketnim napadima sirijskih vladinih snaga u ponedjeljak poginulo je osam turskih vojnika i drugih članova osoblja, a tursko zrakoplovstvo i topništvo odgovorili su sljedećeg dana izvođenjem 54 napada na ciljeve u Idlibu, u kojima je poginulo 76 sirijskih vojnika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u srijedu da će uporabiti silu protiv snaga sirijske vlade ne povuku li se do kraja mjeseca na ranije dogovorenu liniju prekida vatre u sjevernoj Siriji.

Predsjednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan usuglasili su se u telefonskom razgovoru da poduzmu hitne mjere kako bi koordinirali akcije dviju država u Siriji, prenijela je u srijedu agencija Tanjug pozivajući se na ruske agencije.

Erdogan: Iskoristit ćemo pravo na samoodbranu

Erdogan je rekao kako napad na turske vojnike u Siriji šteti zajedničkim mirovnim naporima u regiji i istaknuo kako će Ankara iskoristiti pravo na samoobranu u slučaju sličnih napada.

Putin je turskom kolegi skrenuo pozornost na pojačanu aktivnost oružanih grupa u Siriji i brojna ubojstva civila, priopćio je Kremlj.

Sugovornici su naglasili kako je nužno da ostanu posvećeni rusko-turskim sporazumima o Idlibu, čiji je cilj da neutraliziraju oružane skupine, prenio je TASS.

Izvor: Agencije