Turska nazvala Macrona ‘arogantnim’ uslijed krize sa Grčkom

Emmanuel Macron: Evropljani trebaju biti jasni i čvrsti pred Vladom Recepa Tayyipa Erdogana (Arhiva)

Ministarstvo vanjskih poslova Turske odgovorilo je na poruke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koje je poslao na konferenciji za medije uoči samita predstavnika zemalja jugoistočne Evrope, nazvavši njegove izjave “samo odrazom lične Macronove slabosti i beznađa u koje je zapao”.

“Francuski predsjednik Macron je, po starom kolonijalističkom refleksu, ponovno arogantno davao izjave i pokušavao držati lekcije s visine. Ustvari, njegove izjave su samo odraz njegove slabosti i beznađa u koje je zapao”, navodi se u saopćenju iz Ankare.

Navodi se kako je prošlo vrijeme kada je Francuska po cijelom svijetu mogla raditi šta joj je po volji.

“Macron, čije smo prljave igre pokvarili i osujetili sve lukave vanjskopolitičke planove, sada gnjevno napada na Tursku i našeg predsjednika.”

‘Slijepa podrška Grčkoj i Kipru’

“Naš predsjednik je jedan od lidera koji je na funkciju izabran s najvećom podrškom glasača u Evropi i on je snagu uvijek crpio od turskog naroda. Turski narod i vlada su uvijek bili i bit će jedinstveni nasuprot takvih napada”, navodi se u saopćenju.

Ističući kako “Macron nije čovjek koji može određivati pomorske granice na Mediteranu ili u nekoj drugoj regiji svijeta”, u saopćenju iz Ankare se dalje navodi kako bi Francuska trebala biti “pobornik dijaloga i dogovora, a ne baviti se slijepom podrškom Grčkoj i Južnom Kipru, koje su jednostranim huškaškim koracima EU učinile taocem njihovih uskogrudnih i kratkovidnih interesa”.

“To nalažu evropske vrijednosti i naše savezništvo u NATO-u. Individualnim i nacionalističkim stavom, predsjednik Francuske podstiče tenzije i izlaže riziku velike interese Evrope i EU-a. Francuska, koja nema ni granicu na istočnom Mediteranu i koja se još uvijek vodi kolonijalističkim mentalitetom, nema osnovu za napad na vanjsku politiku Turske, koja se pokazala kao saveznička, iskrena, saradnička, humana i aktivna. Francuskom narodu ostavljamo da ocijeni stanje u koje je pao Macron, koji svaki dan sve više gubi podršku javnosti u Francuskoj”, navodi se u saopćenju.

‘Evropljani trebaju biti jasni i čvrsti’

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je izjavio da “Evropljani trebaju biti jasni i čvrsti ne pred turskim narodom, nego pred [turski predsjednik Recep Tayyip] Erdoganovom Vladom”.

“Potrebno je zauzeti zajednički stav kada je riječ o Turskoj. Potrebna je zajednička politika Evrope kada su u pitanju energetika i strateška pitanja. Ova pitanja ne treba prepuštati samo NATO-u. O ovim pitanjima je potreban čvrst stav evropskih zemalja. Turska više nije partner u regiji”, rekao je Macron, koji tvrdi da je Turska pokazala neprihvatljivo ponašanje prema francuskom brodu u vodama Libije.

Francuski predsjednik je na konferenciji za medije uoči samita predstavnika zemalja jugoistočne Evrope, članica EU (Med7), koji će biti održan na Korzici, dodao da Turska ignorira prava Grčke te da su neprihvatljivi sporazumi potpisani s libijskom Vladom, prenosi Anadolija.

‘Turski narod je veliki narod’

“Turska pojačava provokacije, a to ne priliči ovoj velikoj zemlji. Turski narod je veliki narod i zaslužuje nešto drugo. Mi, Evropljani, trebamo biti jasni i čvrsti pred Erdoganovom Vladom, a ne turskim narodom. Erdoganova Vlada pokazuje neprihvatljivo ponašanje. Naveo sam samo dio. Nisam čak ni spomenuo provokacije prema Grčkoj i jednostrano donesene odluke. Naša crvena linija je jasna – poštivati suverenitet svake članice Evropske unije, poštivati međunarodno pravo i osuditi svaku jednostrano donesenu odluku. Želimo da ne dođe do podizanja tenzija, ali to ne znači da ćemo biti pasivni. Potrebno je obznaniti ciljeve Turske”, smatra Macron.

Rekao je kako je sa zemljama koje će učestvovati na pomenutom samitu potrebno razgovarati šta je potrebno da se s Turskom ponovo uspostavi dijalog.

“Trebamo odrediti stvari na koje smo spremni i ono što želimo uraditi kada je u pitanju Turska. Međutim, imat ćemo preduslove o kojima neće biti moguće pregovarati. Evropa treba iznijeti ovaj jasan stav. Evropa treba biti jasna i ujedinjena”, kazao je Macron.

Dodao je kako je pozicija Francuske u posljednjih nekoliko mjeseci fiksna i da to nije prema podizanju tenzija.

Naveo je kako pojedine strane žele dovesti Tursku i Francusku jednu naspram druge te da njegova zemlja nije donijela nijednu jednostranu odluku kada je riječ o ekskluzivnoj zoni bilo koje zemlje.

“Kada je Turska donijela jednostrane odluke koje sadrže provokacije, Francuska se solidarlizirla sa zemljama članicama EU-a. Ono što želim je oformiti produktivan dijalog s Turskom, nema druge opcije. Trebamo živjeti u miru”, rekao je Macron.

Izvor: Agencije