Turska je više evropska nego neke članice EU-a

Njemačka pokušava da ubijedi EU da prihvati više izbjeglica i raspodjeli ih među državama članicama (EPA)

Šef kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel i koordinator za izbjeglice ove zemlje Peter Altmaier pohvalio je ulogu Turske u izbjegličkoj krizi koja je pogodila Evropu.

“Turska je u protekle tri godine imala veoma pozitivnu ulogu u prihvatu izbjeglica i ponašala se više evropski od mnogih država članica Evropske unije”, kazao je Altmaier u intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Turska je vidjela da postoji šansa za geostratešku saradnju s EU-om i Njemačkom”, dodao je on.

On je odbranio plan prema kojem bi Evropa prihvatala izbjeglice iz Turske prema određenim kvotama.

“Mehanizam dijeljenja tereta, koji bi spriječio izbjeglice koje dolaze u Tursku da ostanu tamo i tako postanu problem za stabilnost zemlje, također je dio tog plana”, kazao je, dodajući da se radi o fer raspodjeli izbjeglica.

‘Ne želimo više izbjeglica’

Njemačka pokušava ubijediti EU da prihvati više izbjeglica i raspodijeli ih među državama članicama prema sistemu kvota, ali ovu su ideju odbile mnoge zemlje.

“Ne želimo primati više izbjeglica”, rekao je francuski premijer Manuel Valls u subotu.

Izrazio je divljenje za njemačku spremnost da prihvati još izbjeglica, ali je dodao: “Francuska nikada nije rekla ‘dođite u Francusku’.”

Očekuje se da će se Angela Merkel u četvrtak, uoči samita u Briselu, sastati i s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Izvor: Agencije