Oglasi

Turska: Doživotni zatvor za 26 osoba

Sud u Ankari je presudu donio zbog pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula 2016. godine.
Presuda je izrečena za 26 optuženih u slučaju koji se vodi protiv ukupno 68 licaIlustracija

Sud u Ankari izrekao je u ponedjeljak presudu u slučaju protiv 26 osoba povezanih s organizacijom imama Fethullaha Gulena, koje su optužene za pokušaj preuzimanja kontrole nad Komandom specijalne policijske jedinice u glavnom gradu Turske, prema kojoj su svi osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu.

Presuda je izrečena za 26 optuženih u slučaju koji se vodi protiv ukupno 68 lica, navela je Anadolija.

Među osuđenima na strogi doživotni zatvor su i bivši visokorangirani oficiri Umit Bak i Mehmet Ali Celik, zbog "pokušaja rušenja ustavnog poretka Turske" u noći 15. jula 2016. godine.

Vlast krivi Fetullaha Gulena

Oni su osuđeni da su, u pokušaju preuzimanja kontrole avionima tipa F-16, bombardirali komandu specijalnih snaga policije, pri čemju su ubijena 44 policajca.

Organizaciju imama Gulena, koji je nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije je izručenje formalno tražila Turska, vlasti smatraju odgovornom za pokušaj puča u Turskoj 2016. godine. 

Tokom pokušaja državnog udara u Turskoj poginula je 251 osoba, a ranjeno je oko 2.200 ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.