Tsiprasova vlada preživjela glasanje o povjerenju

Grčki parlament izglasao je povjerenju vladi, a premijer Alexis Tsipras dobio je povjerenje 151 od 300 zastupnika čime je izbjegnuto raspisivanje prijevremenih izbora.

Podrška vladi će omogućiti da parlament ratificira sporazum koji je Atina prošle godine postigla sa Skopljem o okončanju spora zbog imena Makedonije.

Prethodno je Tsipras zatražio glasanje o povjerenju vladi nakon ostavke ministra odbrane Panosa Kamenosa i izlaska iz koalicije njegove stranke Nezavisni Grci u nedjelju zbog dogovora o novom imenu Makedonije.

Tsiprasova stranka Syriza ima 145 od 300 mjesta u parlamentu, podršku jednog nezavisnog zastupnika, ali je dobila još pet ruku za povjerenje.

“Grčki premijer Alexis Cipras najvjerojatnije će u srijedu dobiti povjerenje u parlamentu, nakon što mu je podršku dao još jedan jedan zastupnik, te Tsipras ima natpolovičnu većinu odnosno potreban 151 glas”, rekao je neimenovani izvor u utorak, dan prije glasanja.

Jačanje geopolitičke uloge Grčke

Tsipras je u međuvremenu tražio od zastupnika grčkog parlamenta da ga podrže.

“Tražim od vas da podržite moju vladu”, izjavio je grčki premijer na početku rasprave u parlamentu.

“Moja patriotska dužnost je raditi na uklanjanju tereta tog spora i na jačanju geopolitičke uloge Grčke u regiji, na Balkanu i istočnom Sredozemlju”, rekao je Tsipras.

Aktuelni mandat grčkom premijeru ističe u oktobru.

Tispras je u petak čestitao makedonskom kolegi Zoranu Zaevu nakon historijskog glasanja zastupnika u Skoplju o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.

Izvor: Al Jazeera i agencije