Tsipras položio zakletvu, vlada do srijede

Lider ljevičarske partije Syriza, Alexis Tsipras, položio je u ponedjeljak navečer zakletvu kao premijer, pošto je dan ranije njegova stranka odnijela pobjedu na vanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Tsipras je tako počeo drugi mandat, a zakletvu je položio na građanski način, što odudara od uobičajene prakse da se to čini u prisustvu svećenih lica, prenio je Reuters.

U Grčkoj crkva nije odvojena od države i obično se premijeri zaklinju na Jevanđelju da će poštovati Ustav i zakone Grčke i služiti interesima naroda, navela je agencija.

Tsipras, koji je ateista, zakletvu je položio pred predsjednikom Grčke Prokopisom Pavlopoulosom.

‘Lagano se prošetao’

Nova grčka vlada pod vodstvom ljevičarske Syrize bit će predstavljena do srijede ujutro, izjavio je ranije u ponedjeljak Panos Kamenos, vođa desne stranke Nezavisni Grci, nakon sastanaka s Tsiprasom.

“Bit će to progresivna vlada, vlada koja će nastaviti zadatak koji smo pokrenuli posljednjih šest mjeseci. Nadam se da će zastupnici shvatiti poruku grčkog naroda o nacionalnom jedinstvu”, rekao je Kamenos, čija je stranka bila u koaliciji sa Syrizom i u prošloj vladi.

Grci su u nedjelju većinom glasova na vanrednim parlamentarnim izborima ponovo ukazali povjerenje bivšem premijeru Tsiprasu, koji je u pobjedničkom govoru poručio sunarodnjacima da im predstoji težak posao za oporavak zemlje.

Tsipras će tako, drugi put ove godine, dobiti mandat za formiranje vlade, a u prvim ocjenama ishoda glasanja strani mediji ne kriju iznenađenje podrškom koju je dobio treći put ove godine.

Britanski The Guardian navodi kako je očito da Tsipras “ima takav nivo političke trajnosti koji bi mali broj ljudi predvidio” te konstatira da “veliki dio grčkog društva pokazuje nevjerovatno strpljenje prema njemu”.

“Dok se prethodnih sedmica činilo da će izbori biti neizvjesni, ispostavilo se da se lider Syrize samo lagano prošetao”, piše britanski list.

Njemački Sueddeutsche Zeitung ocjenjuje da je Tsipras “učinio nezamislivo: prihvatio paket mjera štednje i ne samo da je politički preživio, nego je sa Syrizom osvojio novi mandat”.

Otcijepljeni bez mandata

Na osnovu rezultata izbora, Syriza će imati 145 od ukupno 300 mjesta u Parlamentu, a Nova demokratija 75.

Slijede Zlatna zora sa 18 zastupnika, PASOK koji će imati 17 predstavnika, a komunisti su osvojili 15 mandata,te Potami 11 zastupničkih mjesta.

Osim njih, u Parlament će ući i Nezavisni Grci, koji su osvojili 10 zastupničkih mjesta.

Najavili su da će ponovno ući u koaliciju sa Syrizom, što je Tsiprasovoj stranci dovoljno za parlamentarnu većinu.

U Parlament još ulazi, prvi put, i Unija centra sa devet zastupnika, dok novoformirani blok Narodno jedinstvo, koji se otcijepio od Syrize, nije prešao izborni prag od tri posto.

Odziv je bio 55,4 posto, dok je na izborima početkom godine bio 63,6 posto.

Tsipras: Nema magije, nego rada

Tsipras je, u prvom obraćanju po proglašenju pobjede, poručio da je Syriza dobila novi četverogodišnji mandat za oporavak zemlje, ali da “on neće doći pomoću magije, već pomoću teškog rada”.

“Postigli smo ogromnu pobjedu, to je narodna pobjeda. Žestoko smo se borili. Grčki narod nam je dao jasan četverogodišnji mandat za borbu”, rekao je Tsipras obraćajući se pristalicama u centru Atine.

“U Evropi su danas Grčka i grčki narod postali sinonim za otpor i dostojanstvo i ova borba će se nastaviti još četiri godine. Čekaju nas teškoće, ali smo također na čvrstom tlu”, poručio je lider Syrize.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pozvao je Grčku na rad i na stabilnost i zatražio od nje da se drži dogovora o reformama.

“Grčka sada treba široku podršku svih stranaka, institucionalnu stabilnost i provedbu reformi na vrijeme, kako bi se vratilo povjerenje”, napisao je Juncker u pismu Tsiprasu.

Glavna tema u srijedu

Dodao je da postoji hitna potreba za boljim upravljanjem migracijskom krizom, što će biti i glavna tema Vijeća Evropske unije u srijedu.

Njemačka je saopćila kako želi usko sarađivati s novom grčkom vladom oko izbjegličke krize i grčkog duga.

“Vlada [Njemačke] će usko i u partnerstvu sarađivati s novom grčkom vladom. Cilj je ne samo prevladati zajedno dužničku krizu, nego i izazove povezane sa stanjem s izbjeglicama i na koje nam treba zajednički odgovor”, rekao je glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Tsiprasu te izrazio nadu u nastavak konstruktivnog dijaloga i aktivne saradnje s Atinom, navodi se u saopćenju iz Kremlja.

Izvor: Al Jazeera i agencije