Trumpova reklama ponavlja zabranu ulaska muslimanima

Trumpov prijedlog zabrane ulaska muslimanima osudili su i republikanci i demokrate kao neamerički i kontraproduktivan (AP)

Donald Trump, republikanac koji se bori za mjesto u stranci na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, u svojoj prvoj televizijskoj reklami nudi neke od najrazdornijih stavova tokom kampanje – iako bi mogao imati problema zbog snimaka koje je koristio kao ilustracije.

Još su četiri sedmice od otvaranja primarnog takmičenja, a Trump ističe svoj plan zabrane ulaska muslimanima u SAD – privremeno i sa izuzecima, kaže – te gradnje zida duž južne granice. Trumpov tim za kampanju navodi kako on planira sedmično trošiti dva miliona američkih dolara na emitovanje reklame.

U njoj se koriste tamni snimci napadača iz San Bernardina, koji su bili muslimani, kao i vreće za ubijene i eksplozive.

„Političari se mogu pretvarati da je riječ o nečemu drugom. No, Donald Trump to naziva radikalnim islamskim terorizmom. Zbog toga poziva na privremenu zabranu ulaska muslimanima u SAD, sve dok ne ustanovimo šta se dešava“, govori narator u reklami.

Videosnimak dalje prikazuje ljude kako slobodno prelaze granicu, a narator govori kako će Trump „zaustavili ilegalne imigrante gradnjom zida na našoj južnoj granici, a koji će Meksiko platiti“.

Maroko, a ne Meksiko

Nakon brojnih medijskih upita, iz Trumpove kampanje su u ponedjeljak priznali kako je u snimci granice zapravo riječ o španskoj enklavi u Maroku, a ne o američko-meksičkoj granici.

„Mislim da to nije relevantno. Možete vi to uzeti kako želite, no to je samo jednostavan prikaz kako sve izgleda i u šta se naša država brzo pretvara“, kazao je Trump u intervjuu na Fox Newsu.

U saopćenju njegovog tima navodi se kako je izbor snimaka bio napravljen s namjerom „prikaza žestokog utjecaja otvorene granice i stvarnosti prijetnje Amerikancima ukoliko odmah ne napravimo zid i zaustavimo ilegalnu imigraciju“.

Reklama, objavljena u ponedjeljak na Trumpovoj internetskoj stranici, odstupa od tipičnog spota za uvod u kampanju, zbog činjenice da je veoma poznat javnosti i prije kampanje.

„Mi ne pravimo tipičnu kampanju“, naveo je menadžer Trumpove kampanje Corey Lewandowski, te dodao kako se Trump umjesto toga odlučio na fokusiranje pažnje na pitanje koje je centralno u njegovoj kampanji: ilegalna imigracija.

Trumpov prijedlog zabrane ulaska muslimanima osudili su i republikanci i demokrate kao neamerički i kontraproduktivan, no njegov tvrdolinijaški pristup o imigraciji povećao je njegovu popularnost među većinskim bjelačkim republikanskim tijelom.

Popularnost među republikancima

Republikanski anketar Frank Luntz, povremeni kritičar Trumpa, predviđa kako će nova reklama pomoći Trumpu da osvoji dio republikanskih glasova koji učestvuju u ranim fazama glasanja.

U anketi koju su ABC News i Washington Post proveli u decembru ustanovljeno je kako šest od deset Amerikanaca smatra da je zabrana ulaska muslimanima u SAD pogrešan korak. Međutim, šest od deset republikanaca kazalo je kako bi podržalo takav stav.

Reklama je i prvi pohod milijardera i biznismena u televizijsko reklamiranje nakon što je veći dio kampanje u 2015. godini proveo dominirajući u anketama, a bez trošenja značajnijih količina novca – barem ako se uporedi s protivnicima.

U ponedjeljak je njegov tim za kampanju izdvojio gotovo dva miliona dolara za emitovanje reklama na televizijskim stanicama u određenim državama (Iowa, New Hampshire). Ranije je potrošio blizu 300.000 dolara na reklame na radiju, većinom u Iowi.

Izvor: Agencije