Trumpov savjetnik putuje u Saudijsku Arabiju i Katar

Savjetnik Donalda Trumpa susrest će se s emirom Katara, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem (QNA/Reuters)

Viši savjetnik Bijele kuće Jared Kushner ove sedmice će sa svojom ekipom posjetiti Saudijsku Arabiju i Katar, na razgovore o završetku spora među zaljevskim zemljama, pišu mediji u SAD-u.

Visoki zvaničnik administracije Donalda Trumpa rekao je za Reuters da će se Kushner sastati sa saudijskim princom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom u saudijskom gradu Neomu, te poslije toga i s emirom Katara, šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem u Kataru.

Citirajući amerike zvaničnike, Axios je objavio da će Kushner izvršiti pritisak na saudijske i katarske lidere da se zbliže i postignu dogovor o velikom broju pitanja.

Rješenje prije Trumpovog odlaska?

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su 2017. godine prekinuli diplomatske odnose s Katarom i nametnule mu kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu, optužujući ga za “podršku terorizmu”.

Za ukidanje blokade su postavili 13 zahtjeva.

Katar odbacuje te navode i zahtjeve te optužuje četiri zemlje da napadaju njegov suverenitet.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Robert O'Brien rekao je ranije ovog mjeseca da je rješavanje zaljevske krize prioritet za administraciju i da postoji mogućnost da bi do rješenja moglo doći prije nego što Trump u januaru napusti Bijelu kuću.

“Čini se da je rješenje na pomolu”, kazao je za Al Jazeeru Sugurd Neubauer, ekspert za politiku na Blliskom istoku.

“Ne znamo da li će se to desiti prije Trumpovog odlaska ili nakon dolaska [novoizabranog predsjednika] Joea Bidena. Ali, nije više pitanje da li će se to dogoditi, već kada.”

Visoki saudijski zvaničnik prošlog mjeseca je signalizirao da postoji napredak u pokušajima da se riješi spor koji traje duže od tri godine, uz napomenu da je Rijad “posvećen potrazi za rješenjem”.

“I dalje smo spremni stupiti u kontakt s našom katarskom braćom i nadamo se da su oni predani tom angažmanu”, rekao je princ Faisal bin Farhan.

‘Neće biti pobjednika krize’

“Ali, trebamo govoriti o legitimnim sigurnosnim brigama četiri zemlje i mislim da postoji put prema rješenju u relativno bliskoj budućnosti”, dodao je.

Ranije ovog mjeseca, ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani kazao je da u krizi neće biti pobjednika te da se Doha nada da će se ona završiti “u bilo kojem trenutku”.

U Kushnerovoj pratnji bit će američki izaslanici za Bliski istok Avi Berkowitz i Brian Hook, kao i izvršni direktor američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj, tvrde Reuters i Axios.

Kushner i negov tim pomogli su u pregovorima o normalizaciji odnosa Izraela s Bahreinom, UAE-om i Sudanom.

Američki mediji tvrde da postoji želja da se prije Bidenovog ulaska u Bijelu kuću 20. januara sklopi još nekoliko takvih sporazuma.

Američki zvaničnici vjeruju da bi uvlačenje Saudijske Arabije u sporazum s Izraelom predstavljao ohrabrenje za ostale arapske nacije da krenu istim putem, no ne čini se da Saudijci žele takav dogovor.

Izvor: Al Jazeera i agencije