Trumpov izaslanik danas u Prištini s kosovskim čelnicima

Predsjednik SAD Donald Trump diplomatu Richarda Grenella prošle sedmice imenovao za specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova (EPA)

Richard Grenell, specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za pregovore Srbije i Kosova danas će doputovati na Kosovo.

On će u Prištini razgovarati sa predsjednikom Kosova Hashimom Tachijem, prenosi Tanjug vijest Glasa Amerike.

Agencija navodi da je u međuvremenu objavljeno da će se i lider Samoopredeljenja Albin Kurti također sresti sa Grenellom.

Al Jazeeri Balkans je u kabinetu predsjednika Kosova Hashima Tachija saopćeno da će se Thaci i Grenell sastati u 13 sati.

Nakon Prištine, sastanak i sa Vučićem

Grenell će u četvrtak razgovarati i sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, objavio je Tanjug pozivajući se na diplomatske izvore.

Ista agencija je naknadno objavio da će sa Grenellom na Kosovo danas doputovati i specijalni predstavnik State departmenta Matthew Palmer.

Američki ambasador na Kosovu Philip Kosnett dolazak dvojice američkih diplomata najavio je i na Twitteru.

“Američka podrška Kosovu i Srbiji u procesu dijaloga zahtjeva timski rad: Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Richard Grenell i specijalni predstavnik State departmenta Matthew Palmer zajedno u Berlinu. Obojica će posjetiti Kosovo”, napisao je Kosnett.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump objavio je krajem prošle sedmice da je imenovao diplomatu Richarda Grenella za specijalnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova.

Grenell (53) tu funkciju će obavljati paralelno s položajem ambasadora SAD u Njemačkoj.

Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost od Srbije, čemu se vlasti iz Srbije protive, pokušavajući blokirati Kosovo na daljnjim integracijama u međunarodne organizacije.

Odnosi između Srbije i Kosova naročito su pooštreni nakon što je Vlada u Prištini u novembru prošle godine uvela carinu od 100 posto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Međunarodna zajednica, uključujući predstavnike Evropske unije kao i SAD-a, intenzivno rade na pokušaju uspostavljanja dijaloga između Srbije i Kosova.

Izvor: Al Jazeera i agencije