Trumpov govor o istupanju iz iranskog nuklearnog sporazuma

Trump pokazuje predsjednički memorandum nakon istupanja iz sporazuma (Al Jazeera)

Cijeli govori američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma možete pročitati u nastavku:

Moji dragi Amerikanci: Danas, želim izvijestiti svijet o našim naporima da spriječimo Iran da dođe do nuklearnog oružja.

Iranski režim je vodeća država sponzor terorizma. Izvozi opasne projektile, potpiruje sukobe širom Bliskog istoka i podržava terorističke saveznike i milicije kao što su Hezbollah, Hamas, Talibani i Al-Kaida.

Tokom godina, Iran i njegove pristalice bombardirali su američke ambasade i vojne instalacije, ubili stotine američkih vojnika, kidnapirali, zatvorili i mučili američke državljane. Iranski režim je finansirao svoju dugu vladavinu haosa i terora skupljajući bogatstvo vlastitog naroda.

Nijedno djelovanje režima nije opasnije od njegovog nastojanja da ima nuklearno oružje i načina da se oni isporuče.

Tokom 2015., ranija administracija se pridružila drugim nacijama u sporazumu o iranskom nuklearnom programu. Ovaj sporazum je bio poznat kao Zajednički opsežni plan djelovanja ili JCPOA.

U teoriji, takozvani iranski dogovor je trebao zaštitit SAD i naše saveznike od ludila iranske nuklearne bombe, oružja koje će samo ugroziti iranski režim. Zapravo, dogovor je dozvolio Iranu da nastavi obogaćivanje uranijuma i, tokom vremena, da dođe na ivicu nuklearnog bijega.

Dogovor je ukinuo žestoke ekonomske sankcije Iranu u zamjenu za veoma slaba ograničenja režimske nuklearne aktivnosti i neograničavanje uopće njegovih malignih poteza, uključujući zločinačke aktivnosti u Siriji, Jemenu i drugim mjestima širom svijeta.

Drugačije rečeno, u trenu kada je SAD imao maksimalni utjecaj, ovaj užasni dogovor dao je ovom režimu – i to je režim velikog terora – brojne milijarde dolara, neke čak i u gotovini – velika sramota za mene kao građanina i svih građana Sjedinjenih Država.

Konstruktivni dogovor se mogao lako tada postići, ali nije. U srcu iranskog dogovora bila je ogromna fantazija da ubilački režim želi samo mirnodopski program nuklearne energije.

Danas imamo uvjerljive dokaze kako je to iransko obećanje bilo laž. Prošle sedmice je Izrael objavio obavještajne dokumente koje je dugo krio Iran, a koji zaključno pokazuju historiju iranskog režima ka dobijanju nuklearnog oružja.

Činjenica je kako ovaj užasni, jednostrani dogovor nikada nije trebao biti napravljen. Nije donio mir, nije donio smirenost i nikada to neće uraditi.

U godinama nakon postizanja dogovora, iranski vojni budžet je porastao za skoro 40 posto, dok njegova ekonomija loše posluje. Nakon ukidanja sankcija, diktatura je iskoristila nova sredstva da napravi projektile koji mogu nositi nuklearne glave, podržavala terorizam i izazivala metež širom Bliskog istoka i dalje.

Sporazum je bio tako loše ispregovaran da je, čak i da je Iran u potpunosti ispunjavao svoje obaveze, režim i dalje mogao biti na ivici dobijanja nuklearnog oružja u kratkom vremenskom roku. Odredbe dogovora su u potpunosti neprihvatljive. Da sam dozvolio ovom dogovoru da ostane, uskoro bi se razvila utrka za dobijanje nuklearnog oružja na Bliskom istoku. Svako bi želio imati spremno oružje u isto vrijeme kada bi Iran imao svoje.

Ono što dodatno pogoršava situaciju, inspekcije i kontrolori dogovora nisu imali adekvatne mehanizme da spriječe, otkriju i kazne varanje i nisu imali neosporno pravo da provjere mnoge važne lokacije, među kojima su vojna postrojenja.

Ne samo da dogovor nije obustavio iranske nuklearne ambicije, već nije uspio riješiti pitanje razvoja balističkih projektila režima koji mogu nositi nuklearne bojeve glave.

Konačno, dogovor ništa ne čini da spriječi iranske aktivnosti na destabilizaciji, među kojima je i podrška terorizmu. Od potpisivanja dogovora, iranske krvave ambicije su postale još veće.

U svjetlu ovih prekršaja, prošlog oktobra sam objavio kako se iranski sporazum mora ili ponovo dogovarati ili prekinuti.

Tri mjeseca kasnije, 12. januara, ponovio sam te uvjete. Jasno sam istakao kako, ako se dogovor neće ispraviti, SAD neće više biti dio sporazuma.

U proteklih nekoliko mjeseci, intenzivno sam kontaktirao naše saveznike i partnere širom svijeta, uključujući Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju. Konsultirali smo i naše prijatelje širom Bliskog istoka. Jedinstveni smo u shvatanju prijetnje i našem uvjerenju kako Iran nikada ne smije imati nuklearno oružje.

Nakon ovih konsultacija, jasno mi je da mi ne možemo spriječiti iransku nuklearnu bombu propadajućom i truhlom strukturom aktuelnog sporazuma.

Iranski sporazum je kvaran u svom središtu. Ako ništa ne uradimo, tačno znamo šta će se desiti. Za kratko vrijeme, vodeća država sponzor terorizma na svijetu će biti na ivici dobijanja najopasnijeg oružja na svijetu.

Stoga, danas objavljujem kako se Sjedinjene Američke Države povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Za nekoliko trenutaka ću potpisati predsjednički memorandum o početku povratka američkih nuklearnih sankcija iranskom režimu. Uspostavit ćemo najviši nivo ekonomskih sankcija. Bilo koja država koja pomogne Iranu u njegovom pohodu ka nuklearnom oružju mogla bi također biti žestoko sankcionirana od strane SAD-a.

Amerika neće biti talac nuklearne ucjene. Nećemo dozvoliti da američki gradovi budu u opasnosti od razaranja. I nećemo dozvoliti režimu koji uzvikuje „Smrt Americi“ da dobije pristup najopasnijem oružju na Zemlji.

Današnja akcija šalje ključnu poruku: SAD više ne šalje prazne prijetnje. Kada nešto obećam, ja to ispunim. Zapravo, baš u ovom trenu [državni] sekretar Pompeo putuje ka Sjevernoj Koreji kako bi radio na pripremama nadolazećeg susreta sa Kimom Jong-unom. Prave se planovi. Grade se odnosi. Nadamo se, doći će i do dogovora i, uz pomoć Kine, Južne Koreje i Japana, budućnost velikog prosperiteta i sigurnosti će biti postignuta za sve.

Dok napuštamo iranski sporazum, radit ćemo sa našim saveznicima da pronađemo realno, sveobuhvatno i trajno rješenje iranske nuklearne prijetnje. Ovo će uključiti napore na eliminaciji prijetnje od iranskog programa balističkih raketa; na zaustavljanju njegovih terorističkih aktivnosti širom svijeta; i na blokiranju njegovih zločinačkih aktivnosti širom Bliskog istoka. U međuvremenu, moćne sankcije će stupiti u punu snagu. Ako režim nastavi sa nuklearnim aspiracijama, imat će većih problema nego ikad ranije.

Na kraju šaljem poruku narodu Irana koji dugo pati: Narod Amerike je uz vas. Skoro 40 godina je ova diktatura na vlasti i drži ponosnu naciju kao taoca. Većina od 80 miliona stanovnika Irana, nažalost, ne znaju za Iran koji se razvija u miru sa susjedima i zadobija divljenje svijeta.

No, budućnost Irana pripada njegovom narodu. Oni su pravi nasljednici bogate kulture i prastare zemlje. I oni zaslužuju državu koja će biti pravedna prema njihovim snovima, čuvati njihovu historiju i slavu Boga.

Iranski lideri će naravno reći kako odbijaju pregovore o novom dogovoru; oni odbijaju. I to je uredu. Vjerovatno bih isto rekao da sam na njihovom mjestu. Ali je činjenica kako će željeti napraviti novi i trajniji dogovor, onaj koji će donijeti koristi cijelom Iranu i iranskom narodu. Kada bude tako, ja ću biti spreman, voljan i u mogućnosti.

Velike stvari se mogu desiti Iranu i velike stvari se mogu postići za mir i stabilnost koje svi želimo za Bliski istok.

Tamo je bilo dovoljno patnje, smrti i razaranja. Okončajmo to sada.

Hvala vam. Bog vas blagoslovio. Hvala.

Izvor: Al Jazeera