Trumpov ‘čudotvorni’ lijek: Nikakva korist i više umrlih

Hidroksihlorokin i srodni spoj hlorokin desetljećima se koriste u liječenju malarije (EPA)

Lijek protiv malarije koji je oglašavan kao mogući lijek protiv bolesti COVID-19 nije pokazao nikakvu korist protiv te bolesti u odnosu na standardnu njegu i zapravo je bio povezan s više smrtnih ishoda, pokazala je u srijedu najveća dosad provedena studija takve vrste.

Analiza, koju je finansirala američka vlada, o tome kako su američki vojni veterani reagirali na hidroksihlorokin još nije recenzirana, prenosi Hina.

Taj eksperiment imao je nekoliko važnih ograničenja, ali je pokazao novu sumnju u efikasnost tog lijeka, koji su u borbi protiv korona virusa najviše zagovarali američki predsjednik Donald Trump i televizijska mreža Fox News.

Naučnici su proučili medicinske kartone 368 veterana hospitaliziranih širom zemlje koji su umrli ili su se oporavili do 11. aprila.

Teško je generalizirati rezultate

Stopa smrtnosti kod pacijenata koji su bili na hidroksihlorokinu iznosila je 28 posto, u poređenju s 22 posto kod onih koji su taj lijek koristili zajedno s antibiotikom azitromicinom – kombinacija koju je zagovarao francuski naučnik Didier Raoult, čija je studija na tu temu u martu izazvala globalni interes za taj lijek.

Stopa mrtvih među onima koji su imali samo standardnu njegu bila je 11 posto.

Hidroksihlorokin, s azitromicinom ili bez njega, više je bio propisivan teže oboljelima od bolesti COVID-19, ali su autori studije otkrili da je povišena smrtnost ustrajala čak i nakon što su se statistički prilagodili višim stopama upotrebe.

Drugi nedostaci uključuju činjenicu da studija nije nasumično svrstavala ljude u grupe jer je to bila retrospektivna analiza, odnosno osvrt na ono što se već dogodilo.

Osim toga, rezultate je teško generalizirati jer su sudionici studije bili vrlo specifični.

Većina su muškarci prosječne dobi iznad 65 godina i Afroamerikanci – grupa koja je nesrazmjerno pogođena osnovnim bolestima, poput dijabetesa i bolesti srca.

U grupi koja je liječena samo hidroksihlorokinom nije bilo dodatnog rizika od priključivanja na respirator, što je navelo autore studije da povišenu smrtnost unutar te grupe pripišu nuspojavama izvan respiratornog sistema.

In vitro se pretvori u in vivo

Prijašnja istraživanja otkrila su da je taj lijek rizičan za pacijente s određenim problemima srčanog ritma i da može izazvati nesvjestice, napade ili ponekad zastoj srca u toj grupi.

Hidroksihlorokin i srodni spoj hlorokin desetljećima se koriste u liječenju malarije te autoimunih bolesti lupusa i reumatoidnog artritisa.

Privukli su znatnu pažnju nakon izbijanja pandemije novog korona virusa i pokazalo se da u laboratorijskim uvjetima blokiraju ulazak virusa u ćelije i sprečavaju njegovo razmnožavanje, ali u farmaceutskom svijetu obećanje in vitro često se ne pretvori u uspjeh in vivo.

Pravi odgovor može pokazati samo velika, nasumična klinička studija, u kojoj bi pacijenti dobili ili taj lijek ili placebo.

Nekoliko takvih studija traje u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i još nekim evropskim zemljama.

Izvor: Agencije