Trump: Zašto Obama nije reagovao na navode o ruskom miješanju?

Američka savezna velika porota optužila je u petak 12 ruskih obavještajaca da su 2016. godine hakirali kompjutersku mrežu (Arhiva)

Američki predsjednik Donald Trump zapitao je zašto administracija Baracka Obame nije reagirala na navode o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Američka savezna velika porota optužila je u petak 12 ruskih obavještajaca da su 2016. godine hakirali kompjutersku mrežu predsjedničkog kandidata demokrata Hillary Clinton i Demokratske partije.

“Priča o 12 Rusa koju ste čuli jučer, dogodila se tokom Obamine, a ne Trumpove administracije”, naveo je aktuelni predsjednik SAD-a, prenosi Reuters.

Specijalna istraga

“Zašto nisu ništa učinili povodom toga, naročito kada se zna da je FBI obavijestio predsjednika Obamu u septembru, prije izbora?”, zapitao je Trump.

On je upitao i gdje je server Demokratske nacionalne konvencije i zašto nije u posjedu FBI-ja.

Do sada su tri kompanije i 20 osoba optuženi u istrazi specijalnog savjetnika Roberta Muellera o miješanju Rusije u izborni proces i eventualnoj povezanosti s Moskvom izbornog štaba tadašnjeg kandidata, a sada predsjednika Donalda Trumpa. Među njima su četiri bivša Trumpova saradnika i 13 ruskih državljana.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u petak te američke optužnice.

Rusija negira da se miješala u američke izbore.

Izvor: Agencije