Trump zabranu putovanja širi na još šest zemalja

Originalna Trumpova zabrana odnosila se na gotovo sve imigrante i putnike iz sedam zemalja sa muslimanskom većinom (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump proširit će zabranu putovanja na još šest zemalja, izjavio je američki zvaničnik, u potezu koji će naići na osudu advokata imigranata i kritičara koji tvrde da njegova politika diskriminira muslimane i druge.

SAD će prekinuti izdavanje viza koje mogu dovesti do dobijanja dozvole za boravak u SAD-u za državljane Eritreje, Kirgistana, Mijanmara, Sudana, Tanzanije i Nigerije, rekao je američki ministar za domovinsku sigurnost Chad Wolf novinarima.

Trumpova odluka neće utjecati na neimigrantske vize, a one se daju onima koji u Sjedinjenim Američkim Državama namjeravaju boraviti privremeno, poslovnim ljudima ili osobama koje dolaze na liječenje. Naprimjer, u decembru prošle godine, širom svijeta je izdano 650.760 neimigrantskih viza.

‘Ne ispunjavaju standarde’

Wolf je rekao da ovih šest zemalja ne ispunjavaju američke sigurnosne, kao i standarde koji se tiču razmjene informacija, zbog čega je došlo do restrikcija. On je naveo problem zastarjele tehnologije izdavanja pasoša i nedovoljnu razmjenu informacija o osumnjičenim „teroristima“ i kriminalcima.

Originalna zabrana, koju je Trump donio u prvoj sedmici predsjedničkog mandata u januaru 2017. godine, odnosila se na gotovo sve imigrante i putnike iz sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

Među njima su Iran, Libija, Somalija, Sirija i Jemen. Restrikcijom su zahvaćene i Sjeverna Koreja i Venecuela.   

Izvor: Al Jazeera i agencije