Trump: Vidjet ćemo hoćemo li napasti S. Koreju

Američki predsjednik Donald Trump je, odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li napasti Sjevernu Koreju zbog učestalih nuklearnih proba, samo kratko rekao: “Vidjet ćemo”.

Trump je to rekao po dolasku u crkvu St. John's u Washingtonu, gdje se održava misa za stradale u uraganu Harvey.

Kasnije je na svom Twitter nalogu napisao: “Razmišljamo da prekinemo trgovinu s bilo kojom zemljom koja bude trgovala sa Sjevernom Korejom”, što se, kako javlja Al Jazeerin reporter Ivica Puljić, odnosi prvenstveno na Kinu, na koju sada Washington vrši pritisak da provede sankcije Ujedinjenih naroda. Američko-kineska trgovina iznosi 650 milijardi godišnje.

Trum će se dokom sastati sa svojim timom za nacionalnu sigurnost zbog novonastale situacije sa Sjevernom Korejom.

Sjeverna Koreja je ranije potvrdila da je uspješno testirala hidrogensku bombu dizajniranu da se može postaviti na njezinu međukontinentalnu balističku raketu.

Japan je potvrdio da je Pjongjang proveo svoj šesti nuklearni pokus, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Novu nuklearnu probu Sjeverne Koreje američki predsjednik Donald Trump ocijenio je “neprijateljskom i opasnom” po SAD.

“Sjeverna Koreja izvela je veliku nuklearnu probu. Njihove riječi i akcije nastavljaju biti veoma neprijateljske i opasne po SAD. Sjeverna Koreja je odmetnička nacija koja je postala velika prijetnja i sramota za Kinu koja pokušava pomoći, ali s malo uspjeha”, napisao je Trump na Twitteru.

Još je poručio kako su “razgovori o smirivanju  [situacije] beskorisni”, te dodao kako “oni razumiju samo jednu stvar”.

Testiranje hidrogenske bombe koje je naredio sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un bilo je “savršeno uspješno” i predstavlja “važan” korak u dovršavanju programa za nuklearno oružje, javlja državna televizija.

Ta je objava došla nekoliko sati nakon snažnog umjetno izazvanog potresa nedaleko od poznate lokacije za provođenje nuklearnih pokusa, što ukazuje na to da je Pjongjang proveo svoj šesti nuklearni pokus.

Sjevernokorejska novinska agencija KCNA navodi da je pokus proveden kako bi se “ispitala i potvrdila točnost i vjerodostojnost” tehnologije te zemlje.

Nekoliko nacionalnih geoloških zavoda zabilježilo je neuobičajenu seizmičku aktivnost nedaleko od lokacije na kojoj je Pjongjang proveo ranije testove. Prema navodima stručnjaka, zabilježen je potres jačine 6,4 stupnja.

Američki geološki zavod registrirao je potres na 55 kilometara sjeverozapadno od Kimchaeka.

Nuklearna eksplozija

“Vlada Japana je priopćila da je potres ustvari nuklearna eksplozija te da je Sjeverna Koreja izvršila šestu nuklearnu probu”, kazao je ministar vanjskih poslova te zemlje Taro Kono.

Japanski premijer Shinzo Abe smatra da bi novi nuklearni test bio potpuno neprihvatljiv.

Kina i Južna Koreja su također primijetile da se u Sjevernoj dogodio i drugi potres jačine 4,6 stupnja Rihterove skale.

Kina je objavila da se drugi potres desio osam minuta nakon prvog.

“Informacije o snazi prvog potresa variraju od organizacije do organizacije”, izvijestio je Al Jazeerin reporter Wayne Hay.

Nedavno podrhtavanje tla u toj regiji bilo je također uzrokovano nuklearnim testovima, navodi agencija Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije